Steeds meer afgestudeerde jongeren doen op werkervaringsplekken volwaardig werk voor minder dan het minimumloon, blijkt uit onderzoek van FNV Jong en De Monitor. Op het Meldpunt Stagemisbruik van FNV Jong konden jongeren uitbuiting op werkervaringsplekken melden. Zo zegt 7 op de 10 melders werk te doen dat niet verschilt van het werk dat hun betaalde collega’s verrichten. Ook herkent 9 op de 10 melders geen leeraspect in hun werkervaringsplek, terwijl dit een stage van een arbeidsplaats hoort te onderscheiden. Dat meldt FNV Jong.
De uitzending van 'De Monitor' van 3 januari schetste een aantal schrikbarende portretten van jongeren op zo'n werkervaringsplek. Esther Crabbendam, voorzitter van FNV Jong: “Jongeren worden in schijnconstructies uitgebuit maar staan tegelijkertijd met hun rug tegen de muur. Weiger je te werken voor een hongerloontje? Voor jou tien anderen. Aan dit misbruik van jongeren moet zo snel mogelijk een einde komen.”
Jongeren hebben een zwakke positie op de arbeidsmarkt: ze krijgen steeds vaker een flexibel contract, onder de 23 worden jongeren afgescheept met een jeugdloon en nu lijkt de startersbaan ook definitief te zijn verdwenen. Steeds meer jongeren moeten na hun afstuderen eerst één of meerdere stages lopen voordat ze kans maken op een echte baan. FNV Jong startte hierom in 2015 het Meldpunt Stagemisbruik. Crabbendam: “Met een diploma op zak zijn jongeren klaar om te starten op de arbeidsmarkt, maar ze worden enkel aangenomen op stageplekken. Uit ons meldpunt blijkt ook nog eens dat deze jongeren precies hetzelfde werk doen als hun collega’s die wel gewoon een contract hebben. Deze jongeren zijn niet alleen onderbetaalde arbeidskrachten; ze zitten op plekken die bedoeld zijn als startersfunctie en die door deze schijnconstructie verdwijnen.”
Crabbendam: “Een stage is er voor studenten om praktijkervaring op te doen tijdens hun studie, niet voor werkgevers om goedkope arbeidskrachten in te zetten.” FNV Jong roept de politiek op om hier actie tegen te ondernemen. Minister Asscher gaf eerder aan met een plan te komen om de problematiek rondom werkervaringsplekken aan te pakken. FNV Jong denkt dat dit hard nodig is.
© Nationale Onderwijsgids
Ik ben vorig jaar afgestudeerd en liep ook aan tegen de vele concurrentie en slecht betaalde werkervaringsplaatsen. Echter in mijn baanzoektocht kwam ik ook veel interessante initiatieven tegen voor afstudeerders die ik heb verzameld op: http://afgestudeerdendan.nl