Normal_college__studenten__studeren__collegezaal__studie

In 2015 is het aantal nieuwe studenten in het hoger onderwijs met 6,8 procent afgenomen. Dat komt door een daling in het aantal eerstejaars in het hbo van ruim 9 procent. In het wetenschappelijk onderwijs steeg het aantal nieuwkomers wel, met ongeveer 1 procent. Dat laatste komt vooral door een toename van studenten uit het buitenland. Dat blijkt uit een rapport over de gevolgen van de invoering vorig jaar van het leenstelsel dat minister Bussemaker van Onderwijs naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Dat melden NOS en ANP.

Dit studiejaar daalde de doorstroming vanuit het middelbaar onderwijs (mbo, havo, vwo) naar het hoger onderwijs van 71 procent naar 64 procent. Bussemaker wijdt deze daling vooral aan het 'boeggolfeffect': in 2013 en 2014 gingen juist extra jongeren meteen na hun diploma studeren om nog te kunnen profiteren van de basisbeurs. Nu het leenstelsel is ingevoerd zouden weer meer studenten kiezen voor een tussenjaar. Ze gaan dan eerst een jaar reizen of werken. 

Uit het rapport blijkt dat van sommige groepen niet helemaal duidelijk is waarom er minder doorgestudeerd wordt. Bussemaker laat daarom extra onderzoek doen naar zogeheten eerste generatiestudenten, jongeren met ouders die niet gestudeerd hebben. Het aantal studerende jongeren van deze groep is gedaald van 43 naar 38 procent.

Het ministerie van Onderwijs is niet verbaasd. De cijfers stroken met de oorspronkelijke verwachtingen en ook met cijfers uit februari.

© Nationale Onderwijsgids