In 2015/2016 wisselde 13 procent van de studenten van universiteit tegen 10 procent in 2012/2013, blijkt uit cijfers van de VSNU. Daarom is een goede voorbereiding voor studenten steeds belangrijker. Ook willen de meeste studenten weten wat hun carrièreperspectieven zijn alvorens zij aan een master beginnen. Qompas wil de studenten daarom helpen om een goede keuze te maken voor een master en carrière. Dat meldt Qompas.
Een groeiend aantal afgestudeerde bachelorstudenten kiest ervoor een master te volgen bij een andere onderwijsinstelling. Redenen hiervoor zijn de invoering van het leenstelsel, waardoor studenten bewuster kiezen; ook de ‘harde knip’ waardoor studenten eerst hun bachelordiploma op zak moeten hebben alvorens te beginnen aan een master, speelt een rol. Daarnaast is het automatisch doorstromen van bachelor naar master aan banden gelegd.
“Objectieve voorlichting over masterstudies staat nog in de kinderschoenen”, zegt algemeen directeur Ruud van Es van Qompas. “Docenten en medestudenten van de eigen opleiding vormden tot nu toe de belangrijkste ambassadeurs voor een masteropleiding. Nu steeds meer studenten tussentijds van onderwijsinstelling veranderen, kan het voor studenten lastig zijn te bepalen welke masteropleiding het beste past en welke uiteindelijk de beste baan oplevert. Met de vernieuwde masterkeuzeportal bieden we hbo- en wo-studenten een goed hulpmiddel.”
Ruim 55.000 studenten maken inmiddels gebruik van Qompasmasterkeuze. Met het aanmaken van een account krijgen zij onder meer gratis toegang tot een database met ruim 1000 masteropleidingen; een overzicht van alle open dagen en inzicht in passende startersfuncties en carrièremogelijkheden na het behalen van de master. Binnenkort kunnen studenten ook een masterkeuzetest doen om te achterhalen welke masters aansluiten bij hun vooropleiding en hun wensen, zoals de baankans na het afstuderen en de tevredenheid van andere studenten over de studie.
De inhoud van Masterkeuze.qompas is tot stand gekomen door het raadplegen van een panel studenten en onderwijsinstellingen en door een onderzoek onder ruim 135.000 masterstudenten, starters en young professionals.
© Nationale Onderwijsgids