Normal_college__studenten__collegezaal__studie

Op verzoek van het ministerie van Onderwijs heeft onderzoeksbureau Panteia een vergelijkend onderzoek uitgevoerd naar de rechtspositie van studenten in het mbo en het hoger onderwijs. Aanleiding voor het onderzoek waren onder meer meldingen van studentenorganisaties. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) constateerden knelpunten in de rechtsbescherming van studenten na de invoering van het leenstelsel. In een brief heeft minister Bussemaker de Kamer op de hoogte gesteld van de resultaten van het onderzoek en de stappen die zijn gezet om de rechten en plichten van studenten te verhelderen en versterken. Dit melden Panteia en de Rijksoverheid.

Op verschillende punten staat de rechtspositie van studenten onder druk, aldus de studentorganisaties. Zo zouden studenten te afhankelijk zijn van de regels die voortvloeien uit het onderwijs- en examenreglement (OER). Ook zijn de faciliteiten die klachten en geschillen moeten afhandelen voor studenten niet altijd voldoende toegankelijk.

Panteia heeft gekeken naar de rechtsbescherming van studenten in het mbo en van patiënten in de zorgsector in vergelijking met de situatie in het hoger onderwijs om mogelijke leerpunten vast te stellen. Zo concludeert het onderzoeksbureau dat zowel in het mbo en de zorg goede ervaringen zijn opgedaan met de functie van een interne ombudsman als luisterend oor en bemiddelaar.

Klachten en geschillen bieden volgens Panteia belangrijke informatie over het functioneren van een instelling. Wanneer onderwijsinstellingen willen leren van klachten en de procedures een structureel onderdeel maken van de bedrijfsvoering, kan dit tot verbetering van de onderwijskwaliteit leiden, stelt het onderzoeksbureau. Bussemaker wil met studentorganisaties en koepelorganisaties in gesprek hoe instellingen hierin meer gestimuleerd kunnen worden.

Goede informatievoorziening en goede samenwerking met ondersteunend personeel noemt Bussemaker eveneens belangrijk maar daarnaast is het de verantwoordelijkheid van elke student om zelf het initatief te nemen en het gesprek te blijven voeren. De minister wil volgend jaar vervolgbijeenkomsten houden om de stand van zaken rond de rechtsbescherming van studentn te evalueren.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids