Normal_studenten__studeren__werken__huiswerk__laptop__blij__hbo__uni__mbo

Een grote groep studenten uit heel Nederland gaan de komende vier maanden in opdracht van het ministerie van Onderwijs een plan ontwikkelen voor het verbeteren van de doorstroom van mbo naar hbo. Eind november deed minister Bussemaker een oproep om mee te doen aan dit eerste OCW Studentlab en in totaal gaven zo'n vierhonderd studenten gehoor. Van de deelnemende studenten doen ook veertien studenten van hogeschool Windesheim mee. Dit melden Rijksoverheid en Windesheim.

Van januari tot en met april gaan de studenten groepjes aan de slag om te komen tot concrete plannen voor betere voorlichting, voorbereiding, begeleiding en meer studiesucces van mbo-gediplomeerden die doorstromen naar het hbo. Als enige voorwaarden gelden dat de uitvoering van een plan niet meer dan 750 duizend euro mag kosten en binnen de wet moet passen. De studenten krijgen begeleiding van coaches, docenten en ervaringsdeskundigen bij het maken van hun projectvoorstel. Na vier maanden mogen zij hun plannen aan de minister presenteren. Het ministerie heeft elf miljoen euro beschikbaar om de beste plannen ook daadwerkelijk uit te voeren.

Een van de studenten die meedoet aan het OCW Studentlab, is Marlijn Vlaskamp van hogeschool Windesheim. Na de mbo-opleiding Fashion & Management bij Deltion, volgde zij de opleiding Voeding & Diëtetiek bij de Hanzehogeschool in Groningen. "De stap van het mbo naar het hbo was toen flink wennen", zegt Vlaskamp. "Dit kwam deels doordat de opleidingen niet bij elkaar aansloten, maar ook doordat het onderwijs op het hbo erg anders is dan op het mbo". Vlaskamp haalde de propedeuse, maar stopte uiteindelijk toch. Inmiddels zit ze in het eerste jaar van de opleiding Pedagogiek bij Windesheim. "Doordat ik al twee jaar gestudeerd heb op het hbo, merk ik dat ik beter weet wat er van mij verwacht wordt. Dit gevoel moet een mbo-student natuurlijk direct al hebben en daarom denk ik graag mee om hier iets aan te doen".

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids