Een oud-student die zijn hogeschool aanklaagde omdat hij zijn opleiding niet kon afmaken, heeft grotendeels gelijk gekregen in de rechtbank. Hij krijgt hiervoor een schadevergoeding van 4.500 euro. Dit is voor de voormalig student echter niet voldoende, dus hij gaat in hoger beroep. Dat meldt PZC.
Maarten van der Werff volgde de deeltijdstudie werktuigbouwkunde. In zijn laatste jaar kreeg hij van Hogeschool Zeeland (HZ) te horen dat ze met zijn opleiding zouden stoppen. In gesprekken gaf hij aan zijn openstaande vakken alsnog te willen halen. “Elke keer werd mij verzekerd dat het goed zou komen en dat we samen tot een oplossing zouden komen”, zegt van der Werff. Een deel van zijn achterstand kon hij wegwerken, op twintig studiepunten na.
Om deze punten alsnog binnen te halen vroeg hij Avans Hogeschool of hij daar lessen kon volgen om zo zijn diploma te behalen. Dit mocht, maar hiervoor moest HZ toestemming geven, iets wat nooit gebeurde. De hogeschool is echter van mening dat de voormalig student voldoende kansen heeft gekregen om zijn opleiding af te ronden en geeft hem dan ook de schuld van het niet afmaken van zijn studie.
De rechtbank vindt dat de hogeschool te laat bekendmaakte te stoppen met de opleiding en droeg bovendien onvoldoende zorg voor de overgebleven studenten die de studie alsnog wilden afmaken. Daarom heeft Van der Werff recht op een schadevergoeding van 4.500 euro. Een te laag bedrag, vindt Van der Werff en gaat in hoger beroep. Hij eist 131.000 euro.
“Ik heb alles uit mijn eigen portemonnee betaald. Er is een heel groot schadebedrag. Die 4.500 euro staat in schril contrast met de opleidingskosten”, zegt hij. Hij maakt een optelsom van de collegekosten (1.500 euro per jaar), boeken, reiskosten en de vrije dagen die hij moest opnemen. Bovendien krijgt hij nu niet het salaris dat hij zou krijgen als hij zijn opleiding wel had afgerond.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids