91 procent van de docenten wil actie voeren als een nieuw kabinet onvoldoende investeert in onderwijs. Dit blijkt uit een peiling van de Algemene Onderwijsbond (AOb) onder ruim vijfduizend onderwijsmedewerkers. Dit meldt AOb.
NOG
91 procent van docenten wil actievoeren tegen werkdruk en voor beter salaris
-In het basis- en speciaal onderwijs wil respectievelijk 94 procent en 91 procent actievoeren als het regeerakkoord tegenvalt. Het voortgezet onderwijs met 89 procent en het mbo met 85 procent staat daar ook achter. Alleen in het hoger onderwijs is men afwachtender: 73 procent verklaart zich daar actiebereid. Staken is de meest populaire actie, gevolgd door een demonstratie in Den Haag.
De leerkrachten hebben volgens de enquête twee redenen om actie te voeren. In alle sectoren willen mensen een forse salarisverhoging. In het primair onderwijs moet de laagste LA-loonschaal voor leraren afgeschaft worden. De roep om kleinere klassen wordt vooral in het basis- en het voortgezet onderwijs gehoord.
De peiling volgt op het manifest dat de AOb en andere sociale partners tekenden met de groep ‘PO in Actie’, nu twee weken geleden. Volgens AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen kan een nieuw kabinet niet anders dan zowel de werkdruk als het salaris aanpakken. “In de aanloop naar de verkiezingen claimden we niet voor niets 2,3 miljard euro voor werkdrukbestrijding en 3,6 miljard euro voor salarissen in onze sector. Er is achterstallig onderhoud. Het moet allebei.”
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids