De Radboud Universiteit Nijmegen start vanaf komend studiejaar een driejarige lerarenopleiding. Met de opleiding op bachelorniveau hoopt de universiteit nieuwe toekomstige docenten aan te trekken. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) is minder blij met de komst van de universitaire pabo. Er wordt gevreesd voor een behoorlijke concurrentiestrijd. Dat meldt het AD.
Het doel van de universitaire lerarenopleiding is om leerkrachten op te leiden die vervolgens in hun werk wetenschappelijke inzichten in de praktijk kunnen brengen. Hierbij valt met name te denken aan didactische vraagstukken zoals dyslexie, pesten op school of de omgang met gescheiden ouders.
Rector magnificus Han van Krieken van de Radboud Universiteit zegt dat de opleiding er bovendien voor zorgt dat scholieren meer keuzemogelijkheden hebben om een baan in het onderwijs te vinden. De hoop is dat het leraarschap voor jongeren op deze manier meer in trek komt. Volgens Van Krieken betekent dat niet meteen dat het dreigende lerarentekort kan worden opgelost, maar de opleiding is volgens hem wel een stap in de goede richting.
De komst van de universitaire pabo is bijzonder, omdat het in Nederland een primeur is. Wel bestaat er sinds 2009 al een gecombineerde opleiding aan de universiteit en hogeschool: de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs. Volgens Karin van Weegen, pabo-directeur van de HAN, volstaat deze opleiding en is de nieuwe opleiding aan de Radboud Universiteit overbodig. Bovendien ziet zij de één jaar kortere duur van de studie, en dus minder stage, als nadeel. Of afgestudeerden even competent zullen zijn als de studenten die van de HAN komen, is nog maar de vraag, zo stelt Van Weegen.
De Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie gaf deze week toestemming voor de komst van de universitaire pabo. De Nijmeegse universiteit verwacht dat er na de zomer 50 tot 100 studenten beginnen aan de studie.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids