Er dreigt mogelijk een miljoenenclaim voor de Hogeschool Utrecht (HU). De onderwijsinstelling zou in de fout zijn gegaan met het regelen van de BIG-registratie voor bachelor-studenten Medische Hulpverlening. Zij liepen behoorlijke studievertraging op doordat de registratie niet tijdig geregeld was. Dat meldt RTV Utrecht.
Zorgverleners moeten geregistreerd staan in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Die registratie dient als keurmerk, zodat de kwaliteit van de zorg voor patiënten gegarandeerd kan worden. Doordat deze registratie bij honderden studenten niet in orde was, was het voor hen bijvoorbeeld niet mogelijk om aan een stage te beginnen. De rechtbank oordeelde vorig jaar al dat de studenten gelijk hadden, maar met die uitspraak was de HU het niet eens. De hogeschool zegt niet verantwoordelijk te zijn voor het regelen van de BIG-registratie.
Bij het gerechtshof in Arnhem vindt vandaag het hoger beroep plaats van de zaak. Daarin staat het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) de studenten bij. De zaak geldt tevens voor de studenten die in het verleden de opleiding Medische Hulpverlening hebben gevolgd aan de HU, zo geeft LSR-voorzitter Lars Klappe aan.
De bachelor Medische Hulpverlening bestaat sinds 2010 op de HU. Volgens Klappe is het de taak van de HU om ervoor te zorgen dat de studenten in vier jaar tijd kunnen afstuderen. Door stagetekorten slaagde het gros van de studenten daar niet in. Die stagetekorten kwamen weer door het ontbreken van de BIG-registratie.
De eis van LSR is 20.000 euro vergoeding per jaar studievertraging. Gaat het hof mee in de uitspraak van de rechtbank en wordt de eis ingewilligd, dan wacht de HU mogelijk een schadeclaim van enkele miljoenen. Over zes weken doet het gerechtshof uitspraak.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids