Twee weken geleden werd bekend gemaakt dat de Groningse 'uitvinding' Gebiedscoöperatie Westerkwartier door EURADA, het Europese netwerk dat zich bezighuodt met economische ontwikkeling, uit honderd inzendingen is geselecteerd tot topinnovatie op het gebied van regionale ontwikkeling. Als gevolg hiervan bezoeken binnenkort tientallen Europese organisaties de regio Noord-Nederland om inspiratie op te doen voor hun eigen Europese regio. Dit meldt Hanzehogeschool Groningen.
Deze internationale belangstelling is voor de Hanzehogeschool Groningen een reden om meer in te zetten op gebiedscoöperaties. Dit gebeurt niet alleen in het Westerkwartier, maar vanaf nu ook in Oost-Groningen. Bedrijfsleven, overheden, kennisinstellingen en burgerpartijen hebben daar op vrijdag 14 december een Gebiedscoöperatie opgericht na maandenlange voorbereidingen. De volgende stap is de bouw van een groot coöperatief netwerk in Groningen en de kop van Drenthe.
De nauwe samenwerking tussen bedrijven, overheden, kennisinstellingen en de samenleving is de succesfactor van een gebiedscoöperatie. De Hanzehogeschool Groningen is hier als kennisinstelling nauw bij betrokken. Jaarlijks zetten honderden studenten zich in om te werken aan oplossingen voor de samenleving, bijvoorbeeld door mee te werken aan een regionale voedselketen. Dit doen zij onder begeleiding van docenten en onderzoekers die gespecialiseerd zijn in coöperatief ondernemerschap.
De Hanzehogeschool Groningen participeert via het Marian van Os Centrum voor Ondernemerschap in de Gebiedscoöperatie Westerkwartier. Het lectoraat Duurzaam Coöperatief Ondernemen heeft samen met partners het concept van gebiedscoöperaties ontwikkeld.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids