Om in te spelen op trends als Internet of Things, werken binnen het HiTex-project bedrijven uit verschillende disciplines samen aan innovatieve oplossingen voor het creëren van een "connected" omgeving. Textiel biedt hiervoor een perfect platform: het is als muur- en vloerbedekking een belangrijk onderdeel van onze leefomgeving en is qua structuur zeer geschikt voor integratie met technologie.
Inzet slim textiel voor opvang slachtoffers
Eliza Bottenberg, projectleider HiTex en onderzoeker binnen het lectoraat Sustainable & Functional Textiles van hogeschool Saxion geeft inzicht in de mogelijkheden van "embedded textile": “De toepassingen van slim textiel zijn oneindig. Bijvoorbeeld bij de opvang van slachtoffers bij een natuurramp. Wanneer energie met behulp van flexibele zonnecellen op het tentzeil opgevangen kan worden en vervolgens direct omgezet kan worden in stroom, kunnen hulpverleners en slachtoffers voorzien worden van warmte, licht en het opladen van bijvoorbeeld de mobiele telefoon.
Over het Hi-Tex project
Textiel- en elektronicabedrijven uit de hele keten ontwikkelen met lectoren, docenten en studenten van Saxion en Fontys de route naar "embedded textile". Doel is dat elektronische componenten direct en precies in deze textiele drager kunnen worden geïntegreerd, waardoor ze kunnen communiceren in en met de omgeving. Het resultaat: een innovatief meerlaags robuust textiel dat toegepast kan worden in diverse producten. De Hi-Tex partners zijn: Hogeschool Saxion, Fontys Hogescholen, Ten Cate outdoor Fabrics, TANATEX Chemicals, SPGPrints, Elitac systems, Luminis Arnhem, Low & Bonar, ItoM Medical, InnoVisser, Modint, Schmits International, Thales en Artex.
Over RAAK-PRO
Met RAAK-PRO bevordert Regieorgaan SIA, onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de kwaliteit van praktijkgericht onderzoek aan hogescholen. De regeling richt zich op het versterken van de onderzoekscapaciteit van betrokken lectoraten, altijd in nauwe samenwerking met het nationale kennisnetwerk en de beroepspraktijk.
Door: Nationale Onderwijsgids