Engels wordt wereldwijd gesproken. Het is wel zo handig als je deze taal goed beheerst. Toch is het aanleren van een nieuwe taal niet zo makkelijk. Daarom delen we vijf tips die je kan toepassen om je Engels te verbeteren.
Tip 1: Films en series kijken
De eerste – en de leukste – tip is om te gaan bingewatchen. Je leert een taal namelijk een stuk sneller als je het hoort. Helaas klopt de ondertiteling niet altijd met wat er daadwerkelijk wordt gezegd. Gelukkig is hier een oplossing voor: kies de ondertiteling met CC (Closed Captions). Dit is speciaal voor slechthorenden en deze ondertiteling weergeeft letterlijk wat er wordt gezegd. Zelfs achtergrondgeluiden worden hierin vermeld.
Na een paar series verslonden te hebben, is het tijd om eens te testen hoe goed jouw Engels is. Zet eens een film of serie aan zonder ondertiteling (of juist met Engelse ondertiteling). Je zal zien dat je veel meer woorden herkent dan je denkt. Je hoeft hiervoor geen lastige documentaires te bekijken, een makkelijke serie zoals Friends of Modern Family is in het begin prima!
Tip 2: Engels bijles
Heb je een eindexamen Engels op de planning of wilt je werkgever dat je op internationale schaal bezig gaat? Dan heb je intensieve training nodig. Je bent nooit te oud om te leren, dus wat dacht je van een Engelse cursus? Hierbij is het wel van belang dat je nadenkt over wat je precies wil leren. Als je alleen een update nodig hebt van alle grammaticaregels dan is een Engels bijles misschien wel voldoende. Maar als je lastig uit je woorden komt of het vormen van zinnen moeizaam gaat, dan heb je mogelijk meer behoefte aan een uitgebreide cursus.
Online zijn er genoeg Engels docenten te vinden die je bijles willen geven. Kijk dus goed welke docent het beste bij jou past. Je wilt natuurlijk een enthousiaste docent die de tijd neemt om jouw Engels bij te spijkeren. Kijk goed naar de kwalificaties. Heeft degene ervaring met het geven van bijles of is hij of zij alleen goed in Engels? Stuur je potentiële docent een bericht met jouw vraag zodat hij of zij kan beoordelen of het een goede match is.
Tip 3: Leer elke dag een paar nieuwe woorden
Nederlands is een van de moeilijkste talen om te leren. Naast onze harde G en het unieke woord ‘gezellig’, zijn onze grammaticaregels lastig om te leren als je er niet bekend mee bent. Het is in het Engels namelijk een stuk anders. Dit kan het aanleren van de taal een stuk moeilijker maken. Naast de vreemde woorden, moet je ook ineens leren hoe je een logische en goedlopende zin maakt!
Een taal leer je niet door jezelf onder druk te zetten. Sterker nog: de kans is klein dat een stressvolle stampsessie je daadwerkelijk wat leert. Maak het leuk door elke dag een paar nieuwe woorden te leren met een nieuw thema. Is voetballen jouw hobby? Leer jezelf dan dagelijks vijf voetbaltermen aan. Schrijf al deze nieuwe woorden op en probeer ze direct toe te passen. Denk aan een leuke Tweet of een Instagrampost. Dan blijft het een stuk beter hangen.
Tip 4: Game in het Engels
Studeren terwijl je aan het gamen bent? Ja, dat helpt echt! Hierbij is het dan wel van belang dat je een Engelstalige online game speelt. Door vaker in aanraking te komen met de Engelse taal, wordt het een stuk makkelijk om op te pakken. In de game komen onbekende woorden voor die je hierna nooit meer vergeet, zoals creation, resources en surrender.
Maar niet alleen de daadwerkelijke gameplay helpt bij het versterken van je talenknobbel. Het contact met anderen zorgt er pas echt voor dat je hersenen gaan kraken! Wees dus lekker sociaal en klets raak met andere gamers. Het maakt hierbij echt niet uit of je fouten maakt, het gaat erom dat je je best doet om te communiceren. Let er wel op dat je probeert om correct Engels te spreken, want online worden woorden vaak afgekort.
Tip 5: Ga op vakantie naar Engeland
Het aanleren van een vreemde taal werkt het beste als je omringt bent door mensen die de taal spreken. Op zo’n moment heb je namelijk geen andere keus dan proberen Engels te praten. Ook al is dit een soort van steenkolen Engels in combinatie met handgebaren: het gaat erom dat je je best doet. De lokale bevolking zal het alleen maar leuk vinden dat je je best doet.
Vind je het eng om onbekende mensen aan te spreken? Leer dan alvast een paar standaard zinnen uit je hoofd. Je kan ook een woordenboek meenemen, voor het geval je er echt niet uitkomt. Je hoeft natuurlijk niet per se naar Engeland. In onze hoofdstad Amsterdam wordt zelfs voor het grootste gedeelte Engels gesproken. Dus mocht je geen budget hebben voor een vakantie: bezoek dan eens onze hoofdstad!