Hogescholen onderzoeken in pilotprojecten hoe binnen de bestaande brede pabo-opleiding het lesgeven aan jonge en oudere kinderen als specialisatie kan worden ingebed. Op verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) worden de huidige pilotprojecten verlengd en uitgebreid, van zes naar acht pilots aan zeven hogescholen. Dit meldt de Vereniging Hogescholen.
NOG
Hogescholen breiden pilots pabo-specialisaties verder uit
-Diepgaand specialiseren binnen de brede opleiding leraar basisonderwijs is effectiever dan het inrichten van een aparte lerarenopleiding voor jonge kinderen. Want: de leraren blijven breed inzetbaar. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: “Zo bieden we toekomstige leraren een nieuw carrièreperspectief: verdieping in hun vak, terwijl ze wel breed opgeleid de arbeidsmarkt op komen. Dat is belangrijk in de aanpak van het lerarentekort.”
Op verzoek van het ministerie van OCW zijn in mei 2020 zes hogescholen onder regie van de Vereniging Hogescholen pilotprojecten jonge kind en/of oudere kind. Binnen de pilots deden deze instellingen ervaring op met verdere specialisatie binnen de brede bevoegdheid. Pabo-studenten kunnen in principe vanaf het begin van hun opleiding starten met hun specialisatie. De eerste resultaten zijn veelbelovend. De via een pilot-specialisatie op te leiden studenten zullen bijvoorbeeld in staat zijn om te werken en te denken over de klassieke grenzen heen: van 2 tot 8 jaar en 8 tot 14 jaar.
Al langer bestaat de (politieke) wens om de pabo meer te specialiseren naar leeftijdsgroepen, vooral voor het jonge kind. Mede daarom is de inrichting van een landelijk expertisecentrum opgenomen in de Strategische agenda lerarenopleidingen van de VH. Daarnaast worden dus ook pilots uitgevoerd om te onderzoeken op welke manier pabo’s verder gespecialiseerd kunnen worden. Een splitsing van de pabo’s zoals vorig jaar in een aangenomen motie is gevraagd is volgens de lerarenopleidingen aan hogescholen niet nodig en kan zelfs belemmerend werken als het gaat om doorlopende leer- en ontwikkellijnen.
Om de specialisaties inhoudelijk te versterken is door subsidie van OCW voor de strategische agenda lerarenopleidingen VH het Landelijk Expertisecentrum Jonge Kind gestart. Het centrum voor het jonge kind versterkt in co-creatie tussen de beroepspraktijk, de wetenschap (lectoraten en leerstoelen) en de lerarenopleidingen de jonge kind-expertise. Verder worden ook de slaagkansen van een expertisecentrum voor het oudere kind onderzocht.
Door: Nationale Onderwijsgids