Studenten in Groningen gaan vanavond de straat op omdat ze in aanmerking willen komen voor de energietoeslag van 1300 euro. Dat bedrag is bedoelt om huishoudens met een laag inkomen te helpen met de hoge energierekening. Studenten zijn uitgesloten van die toeslag. En dat terwijl ze vaak moeten rondkomen van geleend geld en een bijbaantje. Dat meldt de NOS.
“Wij vinden het heel vreemd dat alle inwoners met een minimuminkomen recht hebben op 1300 euro, maar dat studenten per definitie worden uitgesloten”, zegt Steven Bosch, één van de organistoren van het protest en Gronings gemeenteraadslid van de lokale partij Student en Stad.
Uitwonende studenten
Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zijn er in Nederland meer dan 400.000 uitwonende studenten. “Het overgrote deel woont op kamers en heeft geen eigen energiecontract, één van de voorwaarden om de financiële steun die er wel is, aan te vragen. Zij komen daar dus helemaal niet voor in aanmerking”, aldus voorzitter Joram van Velzen.
Individuele bijzondere bijstand
Minister Schouten stelt wel eenmalig 35 miljoen euro beschikbaar om studenten, die in benarde omstandigheden verkeren, te helpen. Deze studenten kunnen bij hun gemeente een aanvraag doen op basis van de zogenoemde individuele bijzondere bijstand.
Een aantal grote studentensteden, waaronder Groningen, zegt dat dit plan uitvoerbaar is. De gemeente heeft, samen met andere steden, een brief naar minister Schouten gestuurd, met de vraag of bijvoorbeeld een organisatie als DUO deze taak op zich kan nemen.
Energietoeslag in Nijmegen
Afgelopen zomer stapte een student uit Nijmegen met succes naar de rechter. Hij vond het oneerlijk dat studenten van de toeslag werden uitgesloten. De gemeente Nijmegen maakte daar onlangs bekend dat studenten toch energietoeslag kunnen aanvragen. Per adres geldt er één energietoeslag. Als er meerdere studenten op één adres wonen, moeten ze de 1300 euro onderling verdelen. Nijmegen sluit zich daarbij aan bij Zwolle en Delft, zij keren allemaal energietoeslag uit aan studenten.
Studentenvakbond LSVb vindt het problematisch dat de ene gemeente ruimhartiger is dan de andere. “Je kan in de ene gemeente wonen en daar wel financiële ondersteuning krijgen, maar iemand in een andere gemeente heeft gewoon pech.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk