Huib is derdejaars student Landscape and Environment Management bij Hogeschool Inholland. Voor zijn stage reisde hij af naar Sri Lanka, een land dat al een lange tijd op zijn bucketlist stond. Jungle, oceaan én bergen: Sri Lanka heeft het allemaal. Tijdens zijn stage deed hij onderzoek naar het grootste koraalrif van het eiland, dat is er namelijk slecht aan toe. Terwijl het koraal een belangrijke rol speelt voor de visserij en het toerisme. Om de situatie te verbeteren onderzocht Huib tijdens zijn stage bij non-profit organisatie Environmental Foundation Limited hoe ze de lokale bevolking bewuster kunnen maken van de waarde van het koraal. Dat meldt Hogeschool Inholland.
Voor zes maanden verruilde Huib zijn thuis voor het Zuid-Aziatische eiland Sri Lanka. Met zijn groene natuur, indrukwekkende tempels en wildlife is Sri Lanka hét paradijs voor de avonturier. Huib liep stage bij Environmental Foundation Limited (EFL), een non-profit organisatie die zich bezighoudt met de ecosystemen, het klimaat en de duurzaamheid op het eiland. Een belangrijk onderdeel hiervan is het koraalrif. Huib: “Koraal is heel belangrijk voor een gezond ecosysteem onder water. Zo is een kwart van alle vissen afhankelijk van het koraal. Daarnaast zijn de visserij en toerisme twee belangrijke sectoren voor het eiland.” Levend koraal betekent meer vis voor de visserij én kan meer toeristen aantrekken. “Het zou natuurlijk geweldig zijn voor mensen die willen snorkelen of duiken dat er ook iets moois te zien is.”
'El Niño' en vissers
Helaas is het koraal er niet goed aan toe, het is grotendeels dood. Dit komt voornamelijk door een natuurverschijnsel dat ‘El Niño’ heet en ervoor zorgt dat het zeewater sterk opwarmt. In 2016 was de meest destructieve keer, wat ervoor zorgde dat het koraal op Sri Lanka verbleekte en doodging. Maar naast dit natuurverschijnsel is de manier waarop er gevist wordt, de grootste oorzaak. “Vissers gooien bijvoorbeeld hun netten op de bodem van de oceaan en gaan dan varen. Ze nemen dan alles met zich mee. En je hebt zelfs nog dynamietvisserij. Dan gooien ze gewoon een staaf dynamiet in het water. Alle vissen gaan dan dood en komen naar boven. Dat is heel makkelijk vissen maar verpest het hele ecosysteem” legt Huib uit.
Informatie geven
Om de staat van het koraal te verbeteren deed Huib onderzoek hoe ze de lokale bevolking bewuster kunnen maken van de waarde van het koraal. Met focus op de mensen die er het meest afhankelijk van zijn: vissers en ondernemers in toerisme. “Het bleek dat deze mensen nauwelijks weten hoe belangrijk het koraal eigenlijk is en wat zich allemaal afspeelt onder water.” Om hen hier bewuster van te maken organiseerde Huib samen met zijn collega's verschillende activiteiten. Zo maakten ze informatieve posters voor scholen over beschermde schildpadsoorten en wat vissers beter wel en niet kunnen doen. Ook plaatsen ze informatieve borden op de plekken waar de vissersboten vertrekken. Voor overheidsmedewerkers, lokale vissers en eigenaren van bijvoorbeeld kitescholen en restaurants organiseerden ze milieuworkshops. De deelnemers kregen les van professoren over het milieu en de ecosystemen op het eiland.
Meting tijdens het duiken
Een van de tofste dingen tijdens zijn stage vond Huib het duiken samen met een marine professor. “In eerste instantie zou ik onderzoek doen naar de huidige staat van het koraal. Uiteindelijk werd hier een marine professor voor ingehuurd, maar ik mocht alsnog mee met het duiken!” Onder water werd een meetlint neergelegd en op verschillende punten langs dat lint gefilmd. Zo werd gemeten uit hoeveel procent levend koraal, steen en zand de bodem bestond. Huib: “Ze hadden in april al een meting gedaan en dan tijdens mijn stage in december. En het goede nieuws is dat het levend koraal is toegenomen in die periode! Wat erg bijzonder is, omdat dit een vrij korte tijd is voor het koraal om te herstellen.”
Het ultieme doel van zijn onderzoek: een positieve houding van de lokale bevolking tegenover het koraal. “We willen vooral dat ze het belang van het koraal inzien en samen zorgen voor een gezond ecosysteem. Er zijn natuurlijk wel overheidsinstanties die het gebied beschermen, maar we willen dat de bevolking het eigenlijk zelf gaat managen. Dat zou echt een wereld van verschil maken.”
Je steentje bijdragen aan een beter klimaat
Huib zit inmiddels in het derde jaar van de opleiding Landscape and Environment Management van Hogeschool Inholland in Delft. Waarom hij voor deze opleiding heeft gekozen? “Ik houd heel erg van natuur en ik vind het belangrijk dat daar goed mee omgegaan wordt. Je leert tijdens deze studie heel veel over de wereld, hoe dingen werken en hoe je met mensen om moet gaan. En als je het zo bekijkt: met deze studie kun je jouw steentje bijdragen aan een beter klimaat. Want klimaat is nu natuurlijk ‘trendy’, maar het is wel écht belangrijk.” Uiteindelijk wil Huib de komende jaren rondreizen en meewerken aan milieuprojecten, zoals hij met zijn stage ook gedaan heeft.
Om studiekiezers kennis te laten maken met onder andere de opleiding Landscape and Environment Management, organiseert Hogeschool Inholland Delft op 29 maart 2023 een Open Avond. Hier kunnen studiekiezers en hun ouders sfeer komen proeven op locatie en in gesprek gaan met studenten en docenten van de opleidingen. Aanmelden voor de Open Avond is hier mogelijk.
Door: Nationale Onderwijsgids