Voor de meeste jonge mensen is uitgaan erg belangrijk. Het is vaak gezellig en goed voor de sociale ontwikkeling. Maar, uitgaan is niet altijd veilig. Fontysstudent Manolya Güngor deed vorig jaar onderzoek naar de veiligheidsbeleving van jonge vrouwen in het uitgaanscircuit. Daar kwam uiteindelijk uit dat de jonge vrouwen zich vaak onveilig voelden. Als vervolg op dit afstudeeronderzoek gaf het Centre of Expertise Health dit jaar de opdracht om te onderzoeken wat de veiligheidsbeleving van jonge mannen is. Dat meldt Fontys Hogeschool.
Het onderzoek van student Melanie van Omme richt zich op de veiligheidsbeleving van jongvolwassen mannen in het uitgaanscircuit van Eindhoven. Melanie heeft inmiddels een literatuurstudie gedaan en met partners gesprekken gevoerd.
Gevoel van onveiligheid
Eric Schoenmakers, docent-onderzoeker bij Fontys, ligt de achtergrond van het onderzoek toe. “Jongeren vinden uitgaan overwegend leuk, maar wat mij bijbleef was het onderzoek van Manolya Güngor. Daarin stond dat jonge vrouwen iedere stapavond een gevoel van onveiligheid hebben. Jonge mannen veroorzaken vaak dat gedrag. Vrouwen zijn zich daardoor zeer bewust van hun omgeving. Daarnaast vinden jonge vrouwen de onveiligheid die ze ervaren bijna ‘normaal’.
Jonge mannen voelen zich ook een soort van onveilig tijdens het stappen. Over het algemeen voelen niet-heteroseksuele mannen zich onveiliger dan heteroseksuele mannen.
Campagnes
Er bestaan al verschillende campagnes waarbij de aandacht vooral uitgaat naar het gedrag van omstanders. De Rutgerscampagne ‘Ben je oké?’ helpt omstanders ingrijpen bij ongewenst seksueel gedrag. Melanie neemt ook een campagne in haar afstudeeronderzoek mee. “Stichting Nachtcollectief Eindhoven helpt met deze campagne en maakt het mogelijk om horeca en organisaties te betrekken bij het onderwerp.” Nachtcollectief Eindhoven is een stichting die de nachtcultuur in Eindhoven onder haar hoede neemt.
“Samen met het Nachtcollectief en hun partners willen we vanuit het Centre of Expertise Health een bijdrage leveren aan veiligheid in de nacht. Bijvoorbeeld door studenten zelf te laten onderzoeken en campagnes te ontwikkelen”, aldus Schoenmakers.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk