Demissionair minister Dijkgraaf vind het belangrijk dat media van hogescholen en universiteiten onafhankelijk hun werk kunnen doen. Dat is zijn antwoord op Kamervragen die kwamen na een conflict bij Cursor, de nieuwssite van de TU Eindhoven. Dat meldt VOX.
De hoofdredacteur van Cursor moest vertrekken en uit protest zette de redactie de website begin oktober op zwart. Een artikel over vermeende belangenverstrengeling van de nieuwe rector magnificus van de TU Eindhoven was de reden van het conflict.
Onder druk gezet
Het bestuur van de TU probeerde het artikel eerst nog tegen te houden. Ook de redactieraad was tegen het publiceren van het artikel. De hoofdredacteur besloot om het artikel niet te publiceren, want hij voelde zich ‘onder druk gezet’. Toch werd hij, zelfs na het niet publiceren van het artikel, meteen ontslagen.
Onafhankelijke journalistiek
Dijkgraaf geeft aan dat de journalistieke onafhankelijkheid op papier voldoende is gewaarborgd. Hij kan alleen niet zeggen of dat in de praktijk bij Cursor ook het geval is. Dijkgraaf benadrukt dat de journalistieke onafhankelijk van de media in het hoger onderwijs een groot goed is. Hij vindt het dan ook zeer onwenselijk dat Cursor op zwart is gegaan. De media in het hoger onderwijs moeten wat Dijkgraaf betreft juist plaats bieden aan artikelen die kritisch zijn over de eigen organisatie.
Dijkgraaf ziet op dit moment geen reden om onderzoek te doen naar de inperking van journalistieke vrijheid bij andere media in het hoger onderwijs. Ook gaat hij zelf niet in gesprek met de TU Eindhoven over de eisen die de redactieleden van Cursor hebben.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk