Hoger onderwijs blijft gebruikmaken van discriminerende tentamensoftware

Universiteiten en hogescholen blijven gebruikmaken van tentamensoftware Proctorio. RTL Nieuws ging langs bij verschillende onderwijsinstellingen die gebruikmaken van dit programma. Acht van de twaalf instellingen nemen geen afscheid van de software. Dat meldt RTL Nieuws.

Scholen krijgen hulp van Proctorio bij het opsporen van fraude als studenten online een tentamen maken. De student wordt gecheckt op het feit of zijn/haar aandacht nog naar het scherm uitgaat. Als dat niet zo is, dan kan het zijn dat er in een lesboek wordt gekeken.

Coronapandemie 

Hogescholen en universiteiten startten vanwege de coronapandemie met het gebruik van de software. Al snel kwam er aan het licht dat de software discrimineert. Donkere gezichten worden namelijk niet goed herkend. Studenten met een donkere huidskleur lopen sneller het risico om als fraudeur aangemerkt te worden.

Mogelijke discriminatie 

Student aan de Vrije Universiteit (VU) Robin Pocornie stapte afgelopen oktober naar het College voor de Rechten van de Men omdat ze zich zorgen maakte over mogelijke discriminatie. De studente werd niet op basis van haar huidskleur gediscrimineerd door de software, maar de toezichthouder wees erop dat dit bij andere gevallen wel gebeurde.

Proctorio 

Daarom werd aan twaalf instellingen in het hoger onderwijs gevraagd of zij nog steeds Proctorio gebruiken. Scholen kunnen het programma namelijk ook gebruiken voor toelatingsexamen of voor studenten die in het buitenland een stage lopen.

In het mbo is wordt overigens geen gebruik gemaakt van Proctorio. Acht hogescholen en universiteiten doen dit nog wel. Naomi Appelman van het Racism and Technology Center vindt dit onbegrijpelijk. Samen met de VU-studente stapte de stichting naar het College voor de Rechten van de Mens. “Deze instellingen maakt het niets uit dat studenten van kleur het onderwijs minder goed kunnen volgen”, aldus Appelman.

Vier onderwijsinstellingen maken inmiddels geen gebruik meer van Proctorio. De Radboud Universiteit stopte met de software vanwege de discriminatiekwestie. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Universiteit van Tilburg en de Universitei Twente hadden allemaal een andere reden om te stoppen.

Het College voor de Rechten van de Mens vind het goed dat er onderwijsinstellingen zijn die beter hebben gekeken naar Procotio. Dat de Radboud Universiteit daadwerkelijk is gestopt vanwege discriminatie is helemaal mooi, laat de toezichthouder weten. Maar, dat zo weinig onderwijsinstellingen rekening houden met het feit dat de software kan discrimineren vindt de toezichthouder erg jammer.

Discriminatie voorkomen 

Onderwijsinstellingen zijn namelijk verplicht om niet te discrimineren. Omdat in de coronapandemie examens niet op een ‘normale’ manier afgenomen konden worden, is op grote schaal examensoftware als Proctorio ingeschakeld. Aan onderwijsinstellingen is het nu de taak om te kijken of het nodig is om met deze software verder te gaan.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk