Pabo-studenten beginnen vaker met taal- en rekenachterstand aan hun studie

Het Nederlandse onderwijssysteem staat onder druk. De lerarenopleidingen, zoals de pabo, zouden een groot verantwoordelijkheidsgevoel moeten krijgen. Zij moeten kwalitatief goede docenten opleiden om de kinderen de juiste bagage te geven die ze nodig hebben. Dat meldt Een Vandaag. 

Koen Steeman is verbonden als teamleider en lerarenopleider aan de pabo van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN). Hij ziet dat er sprake is van een vicieuze cirkel als het over het onderwijs gaat. Studenten starten op de pabo steeds vaker met een taal- en rekenachterstand. “We leveren leerkrachten af op een niveau dat niet van ze verwacht wordt, en daar moeten we nu iets aan doen”, aldus Steeman.

Laaggeletterd en laaggecijferd 

Het percentage laaggeletterde leerlingen nam binnen tien jaar toe van 13 naar 33 procent. Het percentage laaggecijferde leerlingen nam binnen vier jaar toe van 16 naar 27 procent. Hoogleraar

“Het onderwijs is bedoeld om kinderen te leren lezen, spellen en rekenen, maar nu moeten scholen ook iets doen aan obesitas en hoe kinderen met geld en seksualiteit moeten omgaan”, aldus hoogleraar leren en leerprocessen aan de Radboud Universiteit Anna Bosman. Dat levert een extra druk op het onderwijs.

Onderwijsvernieuwing 

Er ligt ook een rol bij de lerarenopleiding, aldus Steeman. Vernieuwing van het onderwijs op de pabo is volgens Steeman de beste oplossing. Daarom keken er zeventig onderwijsprofessionals en tien studenten naar de kwaliteit van de pabo. De HAN is de eerste hogeschool die naar aanleiding van wetenschappelijke resultaten een nieuw onderwijsprogramma ontwikkelt voor de pabo.

Vaardigheden van studenten 

De eigen vaardigheid van de studenten wordt daarin het belangrijkste aandachtspunt. Daarbij gaat het vooral om het lesgeven. De HAN gaf onvoldoende aan zijn studenten mee hoe ze een goede instructie aan leerlingen moeten geven. Daar gaan ze zich nu volledig op focussen. Als de studenten deze kennis eenmaal beschikken, gaan ze de diepte in en krijgen ze thematisch werken aangereikt.

De pabo bij de HAN ziet dat het aantal aanmeldingen blijft groeien. De studiekiezer ziet het verhaal van de HAN en dat slaat aan. Steeman legt uit dat de HAN voor kwaliteit gaat en dat ze daarom de lat erg hoog leggen. “Het leraarschap is iets waar je trots op mag zijn, maar het is ook aanpoten. Er zijn nu gelukkig wel steeds meer studiekiezers die graag leraar willen worden.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk