Avans+ wil geld terug vanwege mislukte opleiding met Indonesische studenten

Hogeschool Avans+ spant een rechtszaak aan tegen oud-zakenpartner Yomema. Indonesiche studenten kwamen via die zakenpartner bij Avans+ terecht. De studenten kwamen uiteindelijk met de onthulling dat ze bedrogen werden. De school wil de miljoenen euro’s waar Yomema beslag op liet leggen terug. Dat meldt EenVandaag.

Avans+ vindt de claim van Yomema onzin. De hogeschool geeft aan dat er niets klopt van de berekeningen.

Valse voorwendselen 

Avans+ en Yomema hebben al sinds november een meningsverschil. Dit ontstond nadat EenVandaag onthulde dat de twee Indonesische verpleegkundigen naar Nederland haalden om hier te kunnen studeren. Dat gebeurde echter onder valse voorwendselen. Avans+ besloot uiteindelijk om de opleiding in zijn geheel stop te zetten. Dat had de hogeschool volgens Yomema niet mogen doen zonder eerst te overleggen.

Yomema vorderde 10.6 miljoen euro van Avans+. De hogeschool vindt nu dat ze geen goed onderwijs meer kunnen geven nadat ze dat geld zijn kwijtgeraakt. Duizenden studenten volgen ongeveer 200 post-bachelor- en masteropleidingen aan de onderwijsinstelling.

Hbo-opleiding werd onbetaalde stage op mbo-niveau 

De Indonesische verpleegkundigen werd een hbo-opleiding verpleegkunde en de kans op een baan in Nederland beloofd. De opleiding bleek uiteindelijk een onbetaalde stage op mbo-niveau te zijn. Studenten mochten niet stoppen met de opleiding. Als ze dat wel deden kregen ze een gigantische boete.

Avans+ en Yomema zeiden dat de opleiding heel succesvol is verlopen. Avans+ is daar inmiddels van teruggekomen. Nog niet eens de helft van de Indonesiërs die aan de opleiding zijn begonnen, zijn gestopt zonder een diploma op zak.

Opleiding psychosomatische fysiotherapie 

De hogeschool komt de laatste tijd niet positief in het nieuws. De opleiding psychosomatische fysiotherapie van Avans+ bleek vorige maand niet aan de kwaliteitseisen te voldoen. Twintig studenten hadden wel een diploma op zak, maar kunnen met dat papiertje hun functie niet uitoefenen.

Rechtszaak 

Avans+ laat in een reactie aan EenVandaag weten dat de in beslag genomen 10.6 miljoen een enorme aderlating is geweest. Daarom stapt de onderwijsinstelling naar de rechter. De hogeschool benadrukt nog even dat Avans+ en Avans Hogeschool een gescheiden bedrijfsvoering uitoefenen.

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk