Pechgeneratie ontvangt 200 euro extra aan compensatie

Studenten die hun studie hebben afgerond toen het leenstelsel nog bestond krijgen nog eens 200 euro extra tegemoetkoming. De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel dat dit regelt. Dat meldt het AD.

Studenten krijgen nu een eenmalig geldbedrag teruggestort van zo’n 410 euro per jaar dat ze hebben gestudeerd onder het leenstelsel. Het maximumbedrag is 1640 euro. Studenten die al hun diploma hebben gehaald kunnen in 2025 kiezen op hem bedrag op hun rekening te laten zetten. Maar ze kunnen het bedrag ook laten aftrekken van de totale studieschuld.

Haast

Demissionair minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf stuurde meerdere keren een brief naar de Tweede Kamer om te vertellen dat er haast bij was. De wet moest namelijk voor 1 juli behandeld zijn door de Tweede en Eerste Kamer. Studenten hadden anders kunnen fluiten naar die extra 200 euro.

Pechgeneratie 

De leenstelselstudenten, ook wel pechgeneratie genoemd, ontvangen waarschijnlijk niet alleen deze eenmalige tegemoetkoming. De coalitiepartijen hebben in het hoofdlijnenakkoord vastgelegd dat er een extra compensatie moet komen. Per student zal dit 1000 euro extra zijn.

Renteverlaging of -bevriezing op studieleningen 

Eerder was er nog sprake dat het geld zou worden vrijgemaakt voor een permanente renteverlaging of -bevriezing op de studieleningen. Maar dat bleek niet zo te zijn.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk