Internationale studenten kunnen voorlopig niet meer terecht bij Avans+

Hogeschool Avans+ uit Breda mag twee jaar geen nieuwe internationale studenten meer binnenhalen.  Dat komt omdat Indonesische verpleegkundigen onder valse voorwendselen naar Nederland kwamen voor een studie. Dat meldt EenVandaag.

De Landelijke Commissie Gedragscode Hoger Onderwijs startte een onderzoek en kwam tot de conclusie dat Avans+ tekortgeschoten is in het hanteren van de gedragscode. Daarom wordt de hogeschool voor twee jaar uit het register gehaald. DUO stopt ook de financiering voor internationale studenten.

Bacheloropleiding voor verpleegkundigen 

Avans+ bood jarenlang een bacheloropleiding verpleegkunde aan voor verpleegkundigen uit Indonesië. De studenten moesten het studietraject doorlopen, anders ontvingen ze een boete. Ook kregen ze zeer weinig informatie over hun studie. De verpleegkundigen kregen een ‘stage’ aangeboden, maar uiteindelijk werden ze ingezet als goedkope arbeidskrachten. Tientallen Indonesische studenten wachten in Jakarta al meer dan een jaar nog op de start van hun opleiding in Breda. 

De Landelijke Commissie Gedragscode Hoger Onderwijs is een koepel van onderwijsinstellingen. Zij bepalen waar internationale studenten in Nederland aan moeten voldoen. Avans+ overtreedt meerdere male het reglement volgens de commissie.

Te weinig informate en valse beloftes 

Avans+ heeft de Indonesische studenten te weinig informatie gegeven en beloftes gedaan die nooit zijn waargemaakt. De opleiding heeft niet goed genoeg gekeken of de Indonesiërs de Nederlandse taal wel goed genoeg beheersen om ook daadwerkelijk te beginnen aan de bacheloropleiding.

Accreditatie aanvragen 

Avans+ zou ook niet stipt hebben gehandeld bij het aanvragen van de accreditatie van de opleiding door de NVAO. Ook is de commissie niet tevreden met de manier waarop Avans+ studievisa heeft geregeld voor de studenten. De studievisa van Avans werd vorig jaar al niet meer uitgereikt door de IND omdat ze de constructie van de onderwijstelling niet vertrouwden.

Yomema 

Avans+ werkte samen met bemiddelingsbedrijf Yomema om de studenten naar Nederland te krijgen. De twee hebben sinds de negatieve berichten een geschil met elkaar. Avans+ wil nu namelijk miljoenen euro’s terug van Yomema. Dat bedrijf had namelijk beslag laten leggen op de hogeschool omdat ze inkomsten waren misgelopen.

Brief aan de studenten 

De Landelijke Commissie Gedragscode Hoger Onderwijs heeft inmiddels de IND en de Arbeidsinspectie op de hoogte gesteld. Ook de hogeschool heeft alle studenten informatie gestuurd. De opleidingsmanagers schrijven in de brief aan de studenten dat ze de situatie betreuren en dat ze er alles aandoen om de studenten hun opleidingstraject te laten afmaken.

Avans+ accepteert de beslissing, zo schrijft directeur Cris van Osch. De kwaliteit van het onderwijs is echter niet in het geding, zo stelt Van Osch. “Voor alle buitenlandse studenten die bij ons een opleiding volgen zijn wij uiteindelijk eindverantwoordelijke. Om de studievoortgang van de internationale studenten te verbeteren zijn er een aantal maatregelen genomen. Voor de internationale studenten die nu nog bij ons een studie volgen zorgen wij ervoor dat zij hun opleiding succesvol kunnen afronden.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk