De Hogeschool van Amsterdam (HvA) wil meer ruimtes creëren waar studenten en medewerkers kunnen bidden, mediteren of ontprikkelen. Projectmanager Elijah Alvares legt uit waarom dit belangrijk is voor een inclusieve hogeschool. Dit meldt HvanA.
Veel studenten hebben behoefte aan rustige plekken op de campus, of het nu gaat om gebed, meditatie of simpelweg ontprikkelen. Elijah Alvares voerde gesprekken met zeventig studenten, medewerkers en partners van de HvA en kwam met een advies vol aanbevelingen. De huidige rustruimte moet bijvoorbeeld een ‘interreligieuze bezinningsruimte’ worden, en er moet meer plek komen voor prikkelarme ruimtes.
Belang van inclusiviteit
Volgens Alvares is het cruciaal dat iedereen zich thuis voelt op de campus. “Het huidige beleid schiet wat dat betreft tekort. We merken al jaren, vooral bij de rustruimtes, dat deze soms overvol zijn. Dit zorgt ervoor dat studenten hun toevlucht moeten zoeken tot andere plekken, zoals onder een trap in de hal,” zegt hij.
Petitie voor meer ruimte
In april 2023 ontving het College van Bestuur een petitie van studenten en medewerkers die aandrongen op meer inclusieve rustruimtes. Deze petitie werd ruim 2.500 keer ondertekend en gaf extra kracht aan het proces.
Interreligieuze bezinningsruimte
De huidige rustruimte moet veranderen in een interreligieuze bezinningsruimte. “We willen een balans houden en dat ook in de inrichting terug laten komen, bijvoorbeeld met symbolen van verschillende religies op de muur. Het moet een ruimte zijn voor allerlei spirituele en religieuze stromingen,” aldus Alvares.
Spanningen en behoeften
Alvares benadrukt dat de emoties rond dit onderwerp hoog kunnen oplopen, vooral onder islamitische studenten en medewerkers die zich momenteel niet voldoende gehoord voelen. “Het gevoel van uitsluiting dat zij ervaren, was soms heftig om te horen. Dit advies moet die spanning wegnemen,” zegt hij.
Geen aparte islamitische gebedsruimte
Hoewel de rustruimte vooral door islamitische studenten wordt gebruikt, kiest de HvA niet voor een aparte islamitische gebedsruimte. “Het Rijk roept op tot inclusieve stilteruimtes. We willen geen exclusieve ruimte creëren, maar een oplossing vinden voor verschillende behoeften,” legt Alvares uit.
Naar een inclusieve hogeschool
De HvA wil een inclusieve hogeschool zijn en staat open voor de behoeften van studenten. “We proberen te luisteren en onze hogeschool zo democratisch mogelijk in te richten. Dat betekent dat we openstaan voor veranderingen als er genoeg behoefte aan is,” zegt Alvares.
Vervolgstappen
De HvA gaat nu aan de slag met de adviezen van Alvares. “Het gaat nu om een visie, het beleid moet nog verder uitgewerkt worden. We gaan een blauwdruk realiseren waarin staat hoe de aanbevelingen worden uitgewerkt,” zegt hij. De behoeften per faculteit zullen worden meegenomen in deze blauwdruk, en eerdere betrokkenen zullen opnieuw bij het proces worden betrokken.
De HvA wil hiermee een omgeving creëren waarin iedere student en medewerker zich welkom voelt, ongeacht hun behoefte aan ruimte voor gebed, meditatie of ontprikkeling.