Studenten betalen in kleine steden meer huur voor een kamer

Studenten die op zoek zijn naar een studentenkamer komen van een koude kermis thuis. Een betaalbare kamer is namelijk een stuk lastiger te vinden dan in 2023. Als je op kamers wil in Zwolle of Breda dan betaal je nu 30 procent meer voor een kamer dan in 2023. Een studentenkamer kost in Breda 670 euro per maand en in Zwolle 578 euro per maand. Dat meldt de NOS.

Utrecht is onder studenten een zeer populaire stad en ook daar stegen de prijzen de pan uit. Je bent als student na Amsterdam het meeste geld kwijt in Utrecht. Daar betaal je nu 20 procent meer voor een studentenkamer dan in 2023. Kamernet kwam naar buiten met de cijfers over het tweede kwartaal.

Studentenwoningen van Kamernet 

Alleen studentenwoningen die aangeboden worden via Kamernet zijn meegenomen in de cijfers. Via Kamernet werden studentenkamers ruim 5 procent duurder.

Grotere studentenkamers 

Djordy Seelmann, CEO van Kamernet legt in het NOS Radio 1 Journaal uit hoe dit komt. “Als studentenkamers groter worden, krijg je te maken met prijsstijgingen.” De daling van het aantal beschikbare studentenkamers is ook een oorzaak van gestegen huurprijzen.

Wet betaalbare huur 

Studenten betalen nu minder huur aan de verhuurders dan eerder vanwege de Wet betaalbare huur die in juli in werking trad. Studenten missen vaak de boot omdat woningen nu veel vaker naar stellen gaan, stelt Seelmann.

Studenten die in Amsterdam willen gaan wonen betalen nog steeds de hoofdprijs.  Gemiddeld genomen moeten studenten daar elke maand 961 euro huur ophoesten.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk