Een studente van de Hogeschool Utrecht is zwaar teleurgesteld nadat ze een vijf heeft gehaald. Haar diploma was een stap dichterbij geweest na een herkansing, maar na weer een onvoldoende kan ze het papiertje voorlopig wel op haar buik schrijven. Volgens de studente klopt er niets van de slechte beoordeling en daarom stapt ze naar de hoogste rechter. Dat meldt het AD.
De studente volgt een specialistische oogzorgopleiding aan de Hogeschool Utrecht. Met haar diploma op zak kan ze aan het werk als othoptist. De botsing tussen haar en de onderwijsinstelling duurt nu al bijna twee jaar.
Tentamen
Het tentamen voor het vak Orthoptische Zorg met Reflectie en Evidence Based Practice bestaat uit twee delen. Studenten moeten als eerst een verslag schrijven. Door een docent wordt dit verslag beoordeelt met een ‘Go’ of een ‘No Go’. De student mag na een ‘Go’ het tweede gedeelte van het tentamen gaan maken. Dat is een uitvoerende opdracht.
De docent in kwestie is niet erg enthousiast over het verslag dat de studente heeft ingeleverd. Pas nadat de studenten de vraagstelling aanpast, krijgt ze een ‘Go’ en mag ze de uitvoerende opdracht gaan maken. Twee examinatoren beoordelen de opdracht met een onvoldoende.
Herkansing
Een herkansing volgt voor de studente. Voor de zomervakantie van 2023 mag ze deze maken. De studente schrijft een verslag en ontvangt alsnog een 5. Ook al heeft de studente nu weer een onvoldoende, ze mag toch de uitvoerende opdracht doen. Maar voor de opdracht ontvangt ze wederom een onvoldoende.
Derde examinator
De studente vindt dit onterecht en stapt naar de examencommissie van de Hogeschool. De studente vraagt daar om een nieuwe beoordeling van een derde examinator. Volgens de commissie is dit niet nodig. De studente tekent uiteindelijk een bezwaar aan bij het College van Beroep voor de Examens.
Ook daar krijgt de studente nul op rekest. In de beoordelingsformulieren staat letterlijk wat de examinatoren van de student verwachten, zo oordelen de leden van het college. Het college verwijst net zoals de examencommissie het verzoek voor een derde examinator af. De vorige twee docenten hebben namelijk hun beoordeling een goede onderbouwing gegeven. De studente neemt vervolgens een advocaat en stapt naar de Raad van State.
Studievertraging
Omdat de studente vertraging zou oplopen tijdens haar opleiding vraagt de advocaat om van de regels af te wijken. De studente zou ook langer collegegeld moeten betalen. Maar een studievertraging is nu eenmaal logisch als je een vak niet haalt, zo zegt de rechter.
Examencommissie
Een examencommissie geeft studenten wel een extra kans als zij door het niet halen van een toets drie maanden vertraging oplopen. De studente is daarop ook geattendeerd, maar ten tijde van de zitting had ze nog geen verzoek bij de examencommissie ingediend. Omdat ze niets met de hulp van de Hogeschool Utrecht heeft gedaan, geeft de Raad van State de student dan ook geen gelijk.
Studentenzaken
Studenten die het niet eens zijn met hun onderwijsinstelling en alle interne procedures al hebben doorlopen, mogen sinds januari 2023 binnen stappen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. In verschillende studentenzaken is hier al zo’n tweehonderd keer een uitspraak gedaan.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk