Studentenorganisaties starten petitie tegen langstudeerboete

Studentenvakbond LSVb, FNV Young en United en jongerenplatform De Marker gaan samen strijden tegen de langstudeerboete. Studenten moeten deze boete van 3000 euro per jaar betalen als zij langer dan een jaar studievertraging oplopen. “Studenten trekken het niet”, zeggen de organisaties in De Nieuws BV. Dat meldt NPO Radio 1.

De langstudeerboete is een bezuiningsmaatregelen op het hoger onderwijs en een veelbesproken maatregel van het nieuwe kabinet-Schoof. Studenten moeten dankzij de boeten sneller afstuderen. Studenten zullen dan eerder de arbeidsmarkt betreden en dat is weer beter voor de economie.

Klap voor de studenten 

Studenten zelf zijn echter niet blij met deze plannen van het kabinet. Abdelkader Karbache, voorzitter van de Landelijke studentenvakbond LSVb, vindt de plannen opnieuw een klap voor de studenten. “Studenten hebben al een grote financiële druk. Een lagere basisbeurs, duurdere woningen en collegegeld dat tien procent duurder uitvalt. Voor studenten is de maat vol.”

Langstudeerboete 

Felicia van Leeuwen is student Taalwetenschappen aan de Universiteit van Leiden. Zij maakt zich zorgen om de langstudeerboete en de gevolgen daarvan. “Een fulltime studie is voor mij niet haalbaar omdat ik chronisch ziek ben. Ik weet dus dat ik langer over mijn studie ga doen. De langstudeerboete zorgt ervoor dat ik geen idee heb hoe ze dat willen gaan doen voor studenten die in hetzelfde schuitje zitten als ik.”

De langstudeerboete zorgt volgens Karbache voor kansenongelijkheid bij studenten. “Er zijn studenten die het wel kunnen betalen en er zijn studenten die het niet kunnen betalen. Studenten die dit niet kunnen betalen moeten gaan werken. Zij zullen om die reden niet hun studie binnen de gestelde tijd halen. Als je studeren onbetaalbaar wil maken, dan kan straks alleen nog de elite een studie volgen.”

Campagne #DeGroetenmetjeBoete 

Studentenvakbond LSVb, FNV Young en United en de Marker hebben dinsdag 13 augustus de campagne #DeGroetenmetjeBoete gelanceerd. Zij hopen dat de langstudeerboete niet wordt doorgevoerd als ze genoeg handtekeningen met een petitie binnenhalen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk