Studenten zijn zich bewust van het aangeven van grenzen tijdens een vrijpartij

Tijdens de TOP-week in Tilburg, de introductieweek voor het hoger onderwijs, staat er een speciale ‘consent tent’ klaar. In deze tent wordt er aandacht gevraagd voor seksuele gelijkwaardigheid. Dat meldt Omroep Brabant.

Sinds 1 juli 2024 is de wet seksuele misdrijven ingegaan. Het is nu strafbaar om seks te hebben met iemand die geen goedkeuring heeft gegeven. Alleen een duidelijke ja geeft toestemming tot seksuele handelingen met elkaar. Het werd dan ook tijd om deze wet onder de aandacht te brengen bij mensen die seksueel actief zijn. Dan zit je bij studenten wel goed.

Consent tent 

Voor alle aanstaande studenten die beginnen aan een opleiding bij Tilburg University is er tijdens de TOP-week de ‘consent tent’ te vinden. Studenten mogen een slotje hangen aan de tent en zo laten zien dat ze de wensen en grenzen van anderen accepteren. Overigens gaat het dan ook om de grenzen en wensen van henzelf.

Begrip 

Studenten snappen de tent wel. “Iedereen kent wel een verhaal over iemand”, zegt Lotte. Ook Pieter staat achter het initiatief. “Consent tussen man en vrouw hoort er gewoon bij.”

Hbo'ers

Hbo-studenten kunnen tijdens het Purple festival dat op 29 augustus plaatsvindt een bezoek brengen aan de ‘consent tent’.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk