Koningin Máxima opent Nationale Balletacademie

Hare Majesteit Koningin Máxima opent op dinsdagmiddag 1 oktober het nieuwe gebouw van de Nationale Balletacademie in Amsterdam. De Nationale Balletacademie (NBA) is een internationale opleiding op het gebied van klassieke academische dans. Dat meldt het Koningklijk Huis. 

De NBA heeft na een zoektocht van meer dan tien jaar een nieuw onderkomen gevonden aan de Nicolaas Tetterodestraat in Amsterdam Overamstel. Hierdoor zijn alle leerlingen en studenten in één gebouw samengebracht. Het gebouw telt onder meer zeven grote studio’s, waarvan één als theaterzaal dienst kan doen. 

Hogeschool voor de Kunsten 

De NBA is onderdeel van de Academie voor Theater en Dans, welke deel uitmaakt van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Het is de enige dansopleiding in Nederland die direct gelieerd is aan Het Nationale Ballet. Een belangrijk onderdeel van de NBA is een uitgebreide vooropleiding van zeven jaar waar jonge leerlingen vanaf hun tiende hun balletopleiding combineren met hun basis- en voortgezet onderwijs. De school telt momenteel 165 studenten.

Nationale Balletacademie 

Na diverse dansoptredens opent Koningin Máxima officieel de Nationale Balletacademie. Aansluitend bezoekt zij een klassieke balletles voor laatstejaars en is ze aanwezig bij een repetitie van jonge dansers die zich voorbereiden op hun rol in ‘Notenkraker & Muizenkoning’ van Het Nationale Ballet. Ook spreekt Koningin Máxima met diverse leerlingen en docenten.  

Door: Nationale Onderwijsgids