Stagiaire terecht op non-actief gezet door huisartsenpraktijk

Een vrouw die stageliep bij een huisartsenpraktijk is op non-actief gezet. Ze zou twee keer een patiënt-behandelaar relatie hebben overschreden. De Physician Assistant-student is van mening dat ze is gediscrimineerd door de praktijk. Zij zouden geen rekening hebben gehouden met haar ADHD. Daarvoor is ze naar de rechter gestapt, maar die geeft haar ongelijk. Dat meldt het AD.

De stage liep de vrouw bij een huisartsenpraktijk in Den Haag. In juni 2023 ging het mis toen ze een patiënt oorbellen beloofde, als de patiënt trouw bleef aan de therapie. Eerde stageadressen van de vrouw hadden soortgelijke situaties met haar meegemaakt. Dat zegt de stagebegeleider van de huisartsenpraktijk. De hogeschool heeft de huisartsenpraktijk laten weten dat de student haar grenzen niet goed kent. Daarom is ze bij een vorige stageplek weggestuurd.

Bewindvoering 

In februari 2024 gaat het opnieuw mis als de stagiaire over dezelfde patiënte informatie aanvraagt via de rechtbank. De stagiaire legt uit dat de patiënt onder bewindvoering geplaatst moet worden. De huisartsenpraktijk weet hier niets van. Artsen mogen niet de juridisch vertegenwoordiger van een patiënt zijn, zeker een stagiair niet.

Werkopdracht afmaken, geen patiënten behandelen

Het stageadres besluit uiteindelijk dat de student geen patiënten meer mag behandelen. Wel mag ze voor haar opleiding tot PA de werkopdracht afronden tot het einde van haar contract. Uiteindelijk besluit de huisartsenpraktijk de student op non-actief te zetten, omdat de hele situatie uit de hand gelopen is.

Goed hulpverlenerschap 

De studente is van mening dat ze vanuit goed hulpverlenerschap handelde en is om die reden naar de rechter gestapt. Daarin krijgt ze geen gelijk van de rechtbank, wel moet ze voor vier dagen per week loon ontvangen in plaats van drie dagen.

Door: Nationale Onderwijsgids / femke van Arendonk