De nieuwe ranking van beste hogescholen van Nederland is bekend. Avans Hogeschool, Christelijke Hogeschool Windesheim en Zuyd Hogeschool zijn dit jaar wederom respectievelijk de nummer een, twee en drie in de categorie grote hogescholen. Bij de middelgrote hogescholen komen achtereenvolgens Hogeschool Viaa, Christelijke Hogeschool Ede en Driestar Educatief als beste naar voren. CHE is daarbij de nieuwkomer in de top drie. Dit blijkt uit analyses van de nieuwe Keuzegids hbo, die deze week verschijnt. Dat meldt de Keuzegids.
Goed onderwijs is geen vanzelfsprekendheid. De Inspectie van het Onderwijs constateert al jaren dat het Nederlandse onderwijs in zwaar weer verkeert. De geaccrediteerde opleidingen voldoen allemaal aan de basiskwaliteit, maar de kwaliteit loopt onderling wel degelijk uiteen. De Inspectie wijst er in het rapport De Staat van het Onderwijs 2024 bovendien op dat de gehanteerde definitie voor basiskwaliteit niet altijd aansluit bij wat in maatschappelijke discussies onder kwaliteit wordt geschaard. Men raadt daarom ook in dit rapport aan om dit meer op elkaar aan te laten sluiten en bijvoorbeeld kwaliteit van studiebegeleiding, stage en lesklimaat mee te wegen.
Studenten
Keuzegids weegt in haar kwaliteitsvergelijking diverse onderdelen mee. Bij de studiesuccescijfers gaat het om het aantal studenten dat zich inschrijft voor het tweede jaar van de opleiding, en daarnaast om het aantal studenten dat binnen vijf jaar afstudeert. Tegelijkertijd toont de gids studentenoordelen over de inhoud van de lesstof, de docenten, de toetsing, de loopbaanvoorbereiding en de sfeer. In de kwaliteitsvergelijking wordt duidelijk dat de kwaliteit van geaccrediteerde instellingen en opleidingen zeer wisselend is. Ook met de voorgenomen bezuinigingen van het nieuwe kabinet voor het hoger onderwijs blijft de kwaliteit onder hoogspanning staan, waardoor het van belang blijft om de vinger aan de pols te houden ten aanzien van de kwaliteit die hogescholen leveren.
Scores zijn anders
De top drie beste hogescholen mag dan precies hetzelfde zijn als vorig jaar, de scores zijn dat niet. Zowel Avans als Windesheim zijn een punt gestegen ten opzichte van vorig jaar, waardoor Avans dit jaar wederom een punt voorloopt op Windesheim. Zuyd heeft maar liefst anderhalve punt meer dan vorig jaar, waardoor de nummer drie dit jaar de tweede plek weer wat dichter nadert. Terwijl Avans vorig jaar in één vakgebied uitblonk, namelijk gedrag en maatschappij, komen daar dit jaar nog eens twee bij. Ook in de vakgebieden exact en informatica, en gezondheid scoort de instelling nu aanzienlijk bovengemiddeld. Windesheim is onverminderd sterk in vier vakgebieden: economie en bedrijf, aarde en milieu, exact en informatica, en techniek en ontwerp. Voor Hogeschool Zuyd is gezondheid het vakgebied met de beste resultaten.
Hoewel Hogeschool Viaa de eerste plek in de ranking behoudt, verliest de instelling tweeënhalve punt ten opzichte van vorig jaar. Driestar Educatief houdt niet alleen de derde positie in de ranking vast, maar ook de score van vorig jaar blijft stabiel. Christelijke Hogeschool Ede is de grootste verrassing in de ranking. Door een stijging van anderhalve punt klimt deze instelling dit jaar op van de vierde naar de tweede plek.
Topopleidingen
De genoemde instellingen beschikken allemaal over diverse zogeheten topopleidingen: opleidingen die door hun bovengemiddelde waardering onderscheiden worden met een Keuzegidszegel. Deze topopleidingen, en alle andere (top)opleidingen in Nederland, zijn te vinden in de nieuwe Keuzegids hbo.
Door: Nationale Onderwijsgids