UTRECHT - Ongeveer zeven op de duizend kinderen in Nederland lijdt aan een relatief onbekende angstoornis: selectief mutisme. Deze stoornis zorgt ervoor dat kinderen in bepaalde situaties consquent hun mond houden terwijl ze wel kunnen praten.
Een voorbeeld kan een meisje zijn dat thuis hondertuit praat en de liedjes uit volle borst zingt die ze op school leert, maar op school haar mond houdt en ook niet durft mee te zingen. In eerste instantie lijkt het alsof het meisje verlegen is, maar als ze blijft zwijgen is er mogelijk sprake van selectief mutisme.
Herkenning en erkenning van de aandoening is vaak lastig doordat kinderen dikwijls het predicaat (extreem) verlegen krijgen. Het therapeutische behandelprogramma 'Spreekt voor zich' moet daar verandering in brengen.
Het behandelprogramma is na een proefperiode begin 2012 officieel gepresenteerd en zo beschikbaar geworden voor zowel ouders als therapeuten.
De website Spreektvoorzich.nl biedt veel informatie voor ouders, therapeuten en leerkrachten. Onderdeel van de behandelmethode is de serious game 'Het Luiderslot', waarmee kinderen hun vaardigheden kunnen oefenen en zo stapje voor stapje hun angst kunnen overwinnen.
De behandeling van de stoornis houdt zodoende niet op bij therapiesessies alleen. Ook thuis en op school kan worden gewerkt aan het overwinnen van de spreekangst. Het behandelprogramma is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
De Stichting Behandeling Selectief Mutisme is verantwoordelijk voor de website en heeft geen winstoogmerk.
© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink