Normal_6185

Vakbond Abvakabo FNV is verbaasd dat er in de politieke discussie over de bezuinigingen op de Kinderopvang geen rekening wordt gehouden met de kwaliteit en veiligheid ervan.

Talloze rapporten over de kinderopvang, die aangeven dat bezuinigingen op de kindregelingen zullen leiden tot minder kwaliteit, worden door minister Kamp niet serieus genomen. Als de plannen van Kamp werkelijkheid worden, voorspelt de bond dat onder andere de beroepskracht-kindratio, voldoende gekwalificeerd personeel en de pedagogische functie van de kinderopvang flink onder druk komen te staan.

Adviezen
Uit vele onderzoeken, zoals de Taskforce Kinderopvang & Onderwijs en het recent uitgebrachte SER-advies over veranderde tijden, blijkt juist dat er extra geld nodig is om in Nederland kwalitatieve Kinderopvang te kunnen bieden.

"Volgens een FNV-enquete stopt 20% van de ondervraagden met werken als de plannen doorgaan. Die vraaguitval zal leiden tot bezuinigingen op de grootste kostenpost met 80%: het personeel. En juist de belangrijkste voorwaarde voor het kunnen leveren van kwaliteit, is voldoende gekwalificeerd personeel. Dat bleek ook uit het rapport van de commissie-Gunning, die aanbevelingen deed naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak", aldus Ilse van der Weiden, bestuurder Kinderopvang bij Abvakabo FNV.

"Onze eigen enqu(ee)te vorig jaar gaf toen al aan dat de beroepskracht-kindratio - die bepaalt hoeveel pedagogisch medewerkers er per groep minimaal moeten worden ingezet - nu al vaak niet wordt nageleefd. Als organisaties genoodzaakt zijn te bezuinigen, komt deze nog meer onder druk".

De vakbond vindt het verder vreemd dat er alleen naar het arbeidsmarktinstrument gekeken wordt en niet naar de pedagogische functie van de kinderopvang. "Kamp kiest niet voor het kind, want uit niets blijkt immers dat gewogen is wat voor de kinderen zelf van belang is. Uit onderzoek blijkt juist dat kinderen die kinderopvang hebben genoten, later beter scoren in het onderwijs", aldus Van der Weiden.

Alternatieven
Minister Kamp noemt de bezuinigingen onvermijdelijk vanwege de toename in kosten voor de kinderopvang. De hogere kosten zijn het gevolg van een toename van de kinderopvang, die bewust door de overheid is gestimuleerd om een hogere arbeidsparticipatie mogelijk te maken. Waarom worden de belastinginkomsten die de overheid hierop ontvangen heeft niet afgewogen tegenover de kinderopvangbezuinigingen?

Daarnaast vindt de bond het raar dat de overheidsbijdrage aan informele opvang bij familie of buren niet wordt aangepast. Een groter aandeel van werkgevers, of een verlaging van de kinderbijslag voor hogere inkomens, noemt de bond ook als alternatieven.