Normal_6446

Het Amsterdamse college wil dat stadsdelen de uitvoering van de handhaving gezamenlijk en centraal gaan uitvoeren. Hiervoor wordt een Bureau Handhaving Kinderopvang opgericht. De capaciteit, kennis en kunde van de stadsdelen worden samengebracht, zo meldt de gemeente in een persbericht.

De door de commissie Gunning geconstateerde kwetsbaarheid van deze taak in de afzonderlijke stadsdelen wordt hierdoor opgeheven. De stadsdelen blijven bestuurlijk verantwoordelijk voor het gehele proces van regelgeving, toezicht en handhaving. Zij behouden daarmee ook een duidelijke loketfunctie voor burgers en ondernemers. Het college gaat de resultaten van de handhavingsacties nauwlettend volgen en rapporteert hierover periodiek aan de gemeenteraad.

Naar aanleiding van het rapport Onafhankelijke Commissie Zedenzaak Amsterdam (rapport Gunning) zag het college aanleiding om de verdeling van taken en bevoegdheden op het gebied van de handhaving in de kinderopvang te heroverwegen. De commissie Gunning constateerde kwetsbaarheid op het gebied van handhaving door de versnippering van capaciteit en kennis.

Om de veranderingen in de uitvoering van handhavingstaken in te voeren wordt een reorganisatieplan opgesteld. Op 6 juli wordt het voorstel besproken met de raad. Daarnaast werkt het college verder aan het verstevigen van het toezichts- en handhavingsbeleid en een algehele visie op de kinderopvang. Het doel is dat de kwaliteit van de kinderdagverblijven verbetert. In de tweede helft van dit jaar wordt hierover een besluit voorgelegd aan de gemeenteraad.

Voortgang aanbevelingen Gunning
Het college heeft in reactie op het rapport van de commissie Gunning laten weten dat zij alle aanbevelingen uit het rapport omarmt en de aan de gemeente gerichte aanbevelingen op uiterlijk 7 december in uitvoering wil hebben.

De eerste voortgangsrapportage is door het college vastgesteld. Deze geeft een overzicht van hoe ver de verbeterinitiatieven op dit moment zijn. De gemeente heeft de afgelopen maand een projectorganisatie ingericht die zich bezig houdt met de invoering van de aanbevelingen. Met diverse partijen in de Kinderopvangsector (BOINK, Taskforce Kinderopvang, Initiatiefgroep Kwalitatieve Kinderopvang) en het Rijk is op initiatief van de gemeente overleg gevoerd over hoe zij met rapport Gunning aan de slag gaan.

De stadsdelen organiseren de komende maanden bijeenkomsten met kinderdagverblijven over het rapport Gunning.