Normal_6320

Kinderopvang is niet alleen van waarde voor werkende vrouwen, de hele maatschappij vaart wel bij kwalitatief goede kinderopvang. Het heeft positieve effecten op de ontwikkeling van kinderen, leidt tot meer productie, betere inkomens en meer welvaart.

Dit blijkt uit een SEO Economisch Onderzoek naar de kosten-batenanlyse in de kinderopvang.

Materiële waarde en immateriële waarde
Het onderzoeksrapport is dinsdag 21 juni officieel gepresenteerd. de maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) is onafhankelijk uitgevoerd in opdracht van KIK, Kinderopvang Nederland, KINDwijzer, het Waarborgfonds Kinderopvang, BOinK en de Brancheorganisatie Kinderopvang met ondersteuning van het Kinderopvangfonds.

Het doel van het onderzoek is om meer duidelijkheid te verschaffen over zowel de materiële als de immateriële maatschappelijke meerwaarde van de kinderopvang. Die waarde blijkt groot te zijn. Wanneer er wordt geïnvesteerd in de kwaliteit van kinderopvang en tegelijkertijd de overheidsuitgaven worden verlaagd, behaalt kinderopvang een positief rendement van jaarlijk € 145 miljoen euro.

Meer welvaart
Het totaalbeeld is dat kinderopvang een belangrijke economische meerwaarde heeft voor de samenleving. Goede kinderopvang leidt tot een hoger opleidingsniveau van kinderen met als gevolg meer welvaart. De onderzoekers (wetenschappers uit diverse disciplines en verbonden aan allerlei universiteiten) hebben zich gebogen over acht beleidsalternatieven in de kinderopvang. Zij concluderen dat door alleen te bezuinigen op de kinderopvang er een minimaal maatschappelijk rendement uit de kinderopvang gehaald zal worden.

Het beperken van kindregelingen hoeft geen negatief gevolg te hebben, zolang er wel wordt geïnvesteerd in de kwaliteit van kinderopvang. Sommige beleidskeuzes zijn deels goed voor bijvoorbeeld arbeidsparticipatie en welvaart, maar aan de andere kant ongunstig voor de portemonee.