Normal_6514

DEN HAAG (ANP) - Door bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag hebben straks alleenstaande ouders met een laag inkomen relatief vaak ruim 5 procent minder te besteden, net zoals gezinnen met hogere inkomens overigens.

Dat blijkt vrijdag uit schriftelijke antwoorden van minister Henk Kamp (Sociale Zaken) op vragen van PvdA, SP, D66 en ChristenUnie.

De bezuinigingen raken de alleenstaande ouders relatief vaak, omdat die in hun eentje veelal een lager inkomen hebben dan stellen en veel gebruik maken van kinderopvang.

Kamp grijpt in bij de financiële steun aan ouders bij het gebruik van de crèche en gastouders, omdat de overheid hier telkens te maken heeft met kostenoverschrijdingen. In het regeerakkoord van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV is afgesproken dat de kinderopvangkosten vooral toenemen voor hogere inkomens.

Weliswaar worden lagere inkomens ontzien in de maatregelen van Kamp, maar het is volgens hem "niet te voorkomen dat ouders die meer opvang gebruiken, ook grotere inkomenseffecten hebben".