(Novum) - Door fors stijgende kosten halen tienduizenden ouders hun kinderen de komende jaren van crèches en buitenschoolse opvang. Het kabinet onderschat de gevolgen van de bezuinigingen, concludeert adviesbureau Buitenhek Management & Consult in een onderzoek in opdracht van het Netwerkbureau Kinderopvang.
Nu stijgt het aantal kinderen in de kinderopvang nog. Dat zou komen door strengere eisen voor de gastouderopvang, waardoor veel gastouders stoppen en de kinderen worden ondergebracht bij crèches of buitenschoolse opvang. Dat effect is volgens de onderzoekers echter tijdelijk.
Ouders moeten in 2014 volgens de onderzoekers driekwart meer betalen, terwijl het kabinet beweert dat het om slechts een kwart meer gaat. "Het verschil zit hem in de vergoeding", zegt directeur van het adviesbureau Ed Buitenhek. "Het kabinet gaat uit van een uurprijs van 6,36 euro en vergoed daar een deel van. Maar vaak wordt 6,50 euro per uur gerekend en dat verschil betalen de ouders zelf."
Van een leegloop van crèches zal volgens Buitenhek geen sprake zijn. "We schatten de krimp tussen 2010 en 2014 tussen de een en zeven procent. In de buitenschoolse opvang zal die rond de vier procent liggen." Alles bij elkaar, dus inclusief de gastouders, is de krimp tussen de 39 duizend en 104 duizend kinderen.
De effecten op de opvang kunnen per regio verschillen. "In sommige gebieden kunnen ouders meer keus krijgen en verdwijnen wachtlijsten. In andere gebieden verandert wellicht niets."
Voor het onderzoek keek het bureau onder meer naar het effect dat de prijs van opvang in het verleden had.