NIEUWEGEIN - De luchtkwaliteit in Nederlandse kinderdagverblijven is nog onvoldoende. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Adviesbureau LBP-SIGHT onderzocht de groeps- en slaapruimten van in totaal 80 kindercentra. Ventilatiesystemen ontbreken, verkeren niet in goede staat of worden onjuist bediend. Het ministerie heeft inmiddels een factsheet gepubliceerd met daarin de voorgenomen aanpak van de knelpunten.
Slecht binnenmilieu
Het binnenmilieu in kinderdagverblijven is vaak even slecht als dat in scholen. Het gaat vooral om de kwaliteit van de lucht, om oververhitting in de zomer en om geluidoverlast. Daglichttoetreding, ruimteakoestiek en de temperatuur en relatieve vochtigheid in het stookseizoen blijken geen knelpunt te zijn.
Met name de ventilatie in de slaapruimten van de kindercentra is vaak onvoldoende. De luchtverversing voldoet in 12 procent van de slaapruimten niet aan de eisen voor de bestaande bouw.
"Die eisen voor de bestaande bouw zijn zeer summier en bieden eigenlijk onvoldoende zekerheid dat de binnenlucht acceptabel is", aldus onderzoeker Henk Versteeg van LBP-SIGHT. "Om het acceptabel te krijgen zou voor alle bestaande kindercentra ten minste moeten worden uitgegaan van de nieuwbouweisen."
Uit het onderzoek blijkt dat in 80 procent van de slaapruimten en 65 procent van de groepsruimten niet aan die nieuwbouweisen wordt voldaan.
Vaak ontbreken ventilatievoorzieningen, zoals ramen of mechanische installaties. Zijn die wel aanwezig, dan functioneren ze in veel gevallen onvoldoende.
Onderkenning de eerste stap
Volgens Versteeg is onderkenning van het probleem de eerste stap: "Gebouweigenaren en kindercentra kunnen vervolgens eenvoudig door een deskundige de luchtverversing laten controleren. Als die niet voldoet, kan vaak met relatief eenvoudige maatregelen een belangrijke verbetering worden behaald. Meer ingrijpende maatregelen kunnen zo nodig in het meerjarenonderhoud worden ingepast."
"Zelfs in nieuwe kinderdagverblijven voldeed geen enkele slaapruimte uit het onderzoek aan de eisen. Van de groepsruimten voldeed 59 procent niet."
© Nationale Onderwijsgids
Als je streeft naar een gezond binnenklimaat gaat het in eerste instantie om bewust te worden van de luchtkwaliteit gedurende de dag. Deze bewustwording realiseer je door een CO2 indicator te plaatsen met een display, stoplichtsignalering (rood boven 1.200ppm) en een geluidsignaal dat klinkt bij overschrijding van 1.400ppm. De bewustwording zal leiden tot het tijdig nemen van maatregelen om te voorkomen dat de CO2-concentratie te ver oploopt. Als men is aangewezen op natuurlijke ventilatie, volstaat veelal het openen van luchtroosters en (extra) ramen. Door bewust te ventileren worden tocht en energieverspilling tot een minimum beperkt. In sommige gevallen zullen aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om de ventilatiecapaciteit te vergroten. Indien gebruik wordt gemaakt van een mechanisch ventilatiesysteem, dan waarschuwt een CO2 indicator wanneer onderhoud nodig is, zoals het tijdig vervangen van de filters. Een CO2 indicator van SenseAir kost € 150 ex btw en dat is een relatief geringe investering als je beseft dat het gaat om het voorkomen van gezondheidsklachten (lees: ziekteverzuim) en het verbeteren van de prestaties!