Normal_7223

AMSTERDAM - Kinderopvang kan bij kinderen de structuur en functie van hun hersenen veranderen. Dat stelt een Britse gerenommeerd psycholoog, zo meldt de Daily Pioneer.

Uit onderzoek van psycholoog Aric Sigman, lid van de Engelse Royal Society of Medicine, bleek dat ongeveer driekwart van de kinderen op crèchedagen verhoogde concentraties van het stresshormoon cortisol in het bloed had. Volgens Sigman kan dat negatieve gevolgen hebben op de gezondheid van het kind op latere leeftijd.

Hij toont in de studie ook aan dat de hoeveelheid aandacht die een kind van de moeder in de vroege jeugd krijgt, het gedeelte in de hersenen dat betrokken is bij geheugenverwerking beïnvloedt. Daarom zouden de kinderen die langer op de kinderopvang doorbrengen op latere leeftijd meer moeite hebben bijvoorbeeld zich sociaal te binden.

"De potentiële gevaren van de kinderopvang worden genegeerd sinds de nadruk meer is komen te liggen op het recht van de vrouw om tijdens ‘t moederschap door te blijven werken," aldus Sigman.

Uit het onderzoek concludeert hij dat kwaliteit van de opvang, de hoeveelheid tijd die op de crèche is doorgebracht en de leeftijd van de kinderen de drie belangrijkste factoren zijn die kinderopvang heeft op stress bij het kind.

© Nationale Onderwijsgids