Normal_8120

DEN HAAG (ANP) - Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) uit forse kritiek op de bezuinigingsplannen van het kabinet-Rutte. "Het kabinet kijkt alleen maar naar de financieel-economische aspecten en ziet de sociale gevolgen over het hoofd."

Dat zei SCP-onderzoeker Rob Bijl in een toelichting op het rapport de Sociale Staat van Nederland dat woensdag naar buiten kwam.

Nederland staat economisch en sociaal op een omslagpunt, blijkt uit het rapport. Tot nu toe heeft ons land de crisis goed doorstaan, maar voor de komende jaren zijn de vooruitzichten somber. De aangekondigde bezuinigingen zullen vrijwel iedereen raken, aldus Bijl.

Zorg
Als voorbeeld noemt de onderzoeker de verhoging van de eigen bijdrage in de zorg. De kans is groot dat psychiatrische patiënten deze niet kunnen betalen en op straat belanden, terwijl de afgelopen jaren zwervers juist veelal uit het straatbeeld zijn verdwenen. ''Uiteindelijk is de samenleving duurder uit. We betalen de rekening dubbel.''

Ook de maatregel om te snijden in de toeslag voor de kinderopvang vindt het SCP kortzichtig. Op de korte termijn levert dit de staatskas geld op. Maar uiteindelijk leidt dit ertoe dat meer vrouwen besluiten om minder of zelfs helemaal niet meer te werken. ''Hun bijdrage aan de economie loop je hierdoor mis. De maatregel is niet goed doordacht'', aldus Bijl.

Het SCP benadrukt dat een omslag niet betekent dat Nederland afglijdt naar derdewereldtoestanden. ''Het wordt minder leuk en minder prettig in ons land'', aldus Bijl. Vooral de lagere inkomens, die de afgelopen jaren juist een inhaalslag maakten, gaan dit merken.

Groen links
GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap kan zich vinden in de forse kritiek. ''De kritiek van het SCP op het bezuinigingsbeleid van dit kabinet snijdt hout'', aldus Sap woensdag.

''Onderzoek van GroenLinks liet eerder al zien dat de bezuinigingen op de kinderopvang ertoe leiden dat veel ouders minder gaan werken of zelfs helemaal stoppen. Dat is het paard achter de wagen spannen. Ook het CPB riep het kabinet al op om structureel te hervormen in plaats van kortzichtig te bezuinigen. Het zou goed zijn als het kabinet luistert naar de verstandige adviezen van haar adviseurs.''

D66
Ook D66-kamerlid Wouter Koolmees kan zich vinden in de kritiek van het SCP. ''De overheidsfinanciën moeten op orde worden gebracht. Maar dat doet D66 liever met economische hervormingen als een verhoging van de AOW-leeftijd dan met bezuinigingen die een kleine groep onnodig hard raken."

Rapport
In het rapport svan het SCP staat onder meer dat ruim 60 prcent van de burgers somber is gestemd over waar het met Nederland naar toe gaat. 25 procent vindt dat het juist de goede kant op gaat.

Over de eigen financiële situatie maakt nauwelijks iemand zich zorgen. Ongeacht de recente crisis is meer dan 80 procent positief gestemd over de eigen financiële vooruitzichten. Ook valt te lezen dat de welvaart van de Nederlandse bevolking constant en hoog is. Van de EU-landen heeft alleen Luxemburg een hoger nationaal inkomen per hoofd van de bevolking.

In de Sociale Staat van Nederland uit 2009 verwachtte het SCP dat de financiële en economische problemen binnen afzienbare tijd voorbij zouden zijn. Nu, eind 2011, zijn de vooruitzichten voor de toekomst somberder. De economische crisis duurt voorlopig voort en zal gevolgen gaan hebben voor de kwaliteit van leven van veel Nederlandse burgers.

Het SCP maakt iedere 2 jaar op verzoek van de Tweede Kamer met De Sociale Staat de balans op van de samenleving. Aan de hand van kerncijfers worden ontwikkelingen geanalyseerd op de terreinen als onderwijs, arbeid, gezondheid en veiligheid. Verder wordt aandacht besteed aan onder meer de publieke opinie en het politieke klimaat.