Toen in december 2010 het schokkende nieuws naar buiten kwam van een kinderdagverblijfbegeleider die jonge kinderen had misbruikt, begon Nederland in een soort shocktoestand aan het nieuwe jaar. Iedereen gruwelde bij de gedachte dat zoiets mogelijk was binnen onze landsgrenzen, in onze eigen hoofdstad nota bene.
De zaak kwam aan het licht toen een 46-jarige man uit Boston werd gearresteerd omdat hij in het bezit was van kinderporno. Analyse van de beelden wees uit dat sommige filmpjes elders waren gemaakt. Aan de hand van de kledij werd duidelijk dat de beelden uit Nederland afkomstig waren. Nadat melding werd gemaakt van de zaak in het programma Opsporing Verzocht, kwam de politie diezelfde avond nog op het spoor van de verdachte.
Robert M. bekende vrijwel meteen na zijn aanhouding dat hij meer dan 85 jonge kinderen heeft misbruikt toen hij bij kinderdagverblijf 't Hofnarretje werkte. In 2011 zou hij worden vervolgd voor het seksueel misbruik van 67 kinderen. Bij het kinderdagverblijf waar M. werkte werden ernstige tekortkomingen geconstateerd. De gemeente Amsterdam legde 't Hofnarretje een boete op van 30.000 euro.
Na deze boete, toen het kinderdagverblijf inmiddels van naam was veranderd (Vlinderheuvel), was er nog steeds sprake van tekortkomingen. Zo werd het protocol kindermishandeling niet goed nageleefd en was er geen duidelijk management bij dit kinderdagverblijf. Van de drie leidinggevenden waren er twee met ziekteverlof en één had zijn biezen gepakt.
In juni, toen het proces tegen Robert M. al in volle gang was, eisten enkele ouders van slachtoffertjes dat hun stem zou worden gehoord in de rechtszaak. Bij wet is dit in principe uitgesloten, maar staatssecretaris Teeven wilde dit toch mogelijk maken, omdat de jonge slachtofferts zelf niet kunnen getuigen.
© Nationale Onderwijsgids