(Novum) - Veel ouders overwegen minder te gaan werken of zelfs helemaal te stoppen vanwege de nieuwe regeling voor kinderopvang. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenprogramma Radar onder 1918 ouders die gebruikmaken van een kinderdagverblijf en 852 ouders die buitenschoolse opvang (BSO) afnemen.
Ouders krijgen sinds begin dit jaar minder vergoeding voor kinderopvang. Het maximum is gebaseerd op de uren die de minst werkende ouder werkzaam is. Voorheen werd de toeslag nog bepaald op basis van het inkomen van beide ouders.
Kinderdagverblijven en BSO's hanteren vaak een verplicht aantal uren per dag, waardoor ouders betalen voor niet gebruikte uren. Hierover ontvingen de ouders pas vorige week een brief van de Belastingdienst.
Van de ouders die een kind op een kinderdagverblijf hebben geeft 28,5 procent aan dat de nieuwe regeling nadelig uitpakt. Van die mensen stelt een kwart minder te gaan werken en veertien procent laat weten er helemaal de brui aan te geven.
Van de ouders die een kind op de buitenschoolse opvang hebben laat 44,5 procent weten nadeel te ondervinden. Daarvan is twintig procent van plan minder te gaan werken en veertien procent stopt.
Uit het onderzoek van Radar komt verder naar voren dat ouders honderden tot duizenden euro's extra per jaar kwijt zijn aan kinderopvang. Eerder gaf minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer nog aan geen leegloop te verwachten, maar de oppositie in de Tweede Kamer sprak haar zorgen al uit.