AMSTERDAM - Verschillende media berichtten de laatste tijd dat er crèches failliet gaan, omdat de kinderopvang te duur wordt. Volgens Volkskrantkrant-columnist Malou van Hintum is daar helemaal niets van waar: kinderopvang wordt helemaal niet te duur. Ouders die daarover zeuren zijn verwend, schrijft ze in de Volkskrant.
Thuisblijven
De discussie keert steeds weer terug, waarbij een veel gehoord argument is: 'ik ga toch niet werken voor de opvang? Dan kan ik net zo goed thuisblijven!' Dit klopt volgens van Hintum niet. Volgens haar werk je om je eigen inkomen te verdienen. Dat het inkomen weer op gaat aan het een en ander is een ander verhaal.
Minimumloon
Aan de hand van een simpel rekenvoorbeeld legt van Hintum uit dat de kinderopvang helemaal niet te duur wordt. Stel je bent een alleenstaande moeder van 24 jaar met twee kinderen die nog niet naar school gaan. Je werkt 40 uur per week voor het minimumloon van 1.562 euro bruto per maand. Je kinderen gaan dan 173 uur per maand naar de kinderopvang. Dat kost bij een uurprijs van 6 euro 2.076 euro in totaal per maand. Reken bij je inkomen de toeslag die je krijgt voor kinderopvang op, dat is 1.894 euro per maand en je komt tot een netto kostenplaatje van 182 euro per maand.
En daar zou je dan thuis voor moeten blijven, vraagt van Hintum zich af? Zelfs als het de komende jaren wat duurder wordt blijft het volgens van Hintum de moeite waard om je eigen geld te verdienen.
Koffieleuten
Dit kabinet doet twee dingen goed schrijft van Hintum. Een: sinds dit jaar is de kinderopvangtoeslag gekoppeld aan de gewerkte uren van de ouder die het minst werkt. Zo kan het niet meer dat moeders hun kind lachend naar de opvang brengen terwijl zij gaan fitnessen of koffieleuten, op kosten van een hardwerkende medeburger.
Twee: hogere inkomens gaan fors meer betalen. Dat gaat soms om duizenden euro's per jaar. Ouders die een inkomen van minimaal 130 duizend euro verdienen krijgen zelfs per 2013 geen kinderopvangtoeslag meer voor hun eerste kind. Heel goed vindt van Hintum. Subsidies zijn er niet om veelverdieners te plezieren.
© Nationale Onderwijsgids / Jannes Oosterveld