Normal_9931

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet spant het paard achter de wagen door te bezuinigen op de kinderopvang. Moeders gaan minder uren werken en dat scheelt de overheid in belastingen en premies. Bovendien komt door vermindering van het aanbod de kwaliteit van de kinderopvang in gevaar.

Met deze boodschap gaat de FNV donderdag naar Den Haag, waar de Tweede Kamer met minister Henk Kamp (Sociale Zaken) vergadert over de kinderopvang. Nu regeringspartijen VVD en CDA met gedoogpartner PVV onderhandelen over extra bezuinigingen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen, lanceert GroenLinks ook een kaartenactie. Via de website van de oppositiepartij kunnen mensen een ansichtkaart sturen naar het Catshuis onder het motto: "Bezuinig kinderopvang niet kapot, kabinet!"

De FNV is gewapend met een petitie en de uitkomst van een onderzoek. Daaruit blijkt dat 20 procent van de ondervraagde ouders minder is gaan werken, omdat ze minder kinderopvangtoeslag krijgen. Veelal nemen ouders een of twee dagdelen minder af bij de crèche. Daarnaast heeft 3 procent de baan volledig opgezegd.

Terwijl volgens de FNV investeren in de kinderopvang loont. Niet alleen met belastingen en premies. De vakbeweging vreest dat investeringen in onderwijs en opleiding straks onvoldoende worden benut als mensen thuis bij de kinderen blijven. Vrouwen zouden carrièrekansen gaan missen.

De FNV heeft vorige maand 700 mensen ondervraagd over de kinderopvang. Daaruit blijkt dat 65 procent dit jaar minder kinderopvang afneemt dan vorig jaar. Ze kiezen voor oplossingen als opvang door familie of vrienden, aanpassing van werktijden of voor meer werk thuis. De kinderopvangbranche waarschuwt ook al enige tijd dat crèches hierdoor de deuren moeten sluiten.

De vakcentrale dringt er bij de Kamerleden op aan nog eens goed te kijken naar de gevolgen van de bezuinigingen. Vooral oppositiepartijen PvdA en GroenLinks hebben al diverse keren bij Kamp aan de bel getrokken. Maar de VVD-bewindsman zei in februari nog weinig effect te verwachten van de korting op de kinderopvangsteun op de arbeidsparticipatie.