De redactie van Kinderopvang, het vaktijdschrift in de kinderopvangsector, is een actie gestart om mannen in de kinderopvang te steunen. Veel mannen hebben het gevoel dat ze met achterdocht worden bekeken door ouders en collega's nu mannen in de kinderopvang door het grote misbruikschandaal op een aantal Amsterdamse kinderdagverblijven in een negatief daglicht staan.

Na de bekendmaking van het grootschalige misbruik van kinderen in Amsterdamse kinderdagverblijven, is de reputatie van mannelijke medewerkers in de kinderopvang tot een dieptepunt gedaald. Ineens staat de waarde van mannen in de kinderopvang ter discussie. Uit een poll van De Telegraaf blijkt dat 56 procent van de ondervraagden vindt dat mannen niet langer thuishoren op een kinderdagverblijf.

Op de redactie van Kinderopvang komen reacties van mannen binnen, zoals deze van een anonieme mannelijke medewerker in de kinderopvang: ''Het is een vreemd gevoel en het werkt zeker niet lekker, je denkt er steeds aan met alles wat je doet (...). Je wordt bang om alleen te zijn met de kids. Ik hoop dat dit bijtrekt, want het kost zoveel energie.'

Mannennummer
De zedenzaak valt toevalligerwijs samen met de aankondiging van een themanummer over mannen in de kinderopvang van vaktijdschrift Kinderopvang. Dit nummer zal in januari verschijnen en gaat in zijn geheel over mannen in de kinderopvang, hun toegevoegde waarde, de vooroordelen en hun beweegredenen om een baan in de kinderopvang te kiezen.

Dit nummer was al opgemaakt voordat het kindermisbruik door Robert M. bekend werd gemaakt, maar heeft nu opeens een andere lading gekregen. Hoofdredacteur Marike Vroom kon nog net haar editorial aanpassen voordat het nummer naar de drukker ging.

Toch besloten Marike en haar collega's dat het juist nu een goede gelegenheid is om een positief verhaal te laten horen. Marike Vroom: 'Je kunt toch niet alle mannelijke pedagogisch medewerkers over één kam scheren? Eén man die totaal over de schreef gaat, mag het niet verpesten voor al die mannen die geweldig goed werk doen in de kinderopvang.'

Om die mannen te laten zien dat ze wel degelijk van onmisbare waarde zijn in de kinderopvang is de redactie van Kinderopvang ook een steunbetuigingsactie gestart waarin ze iedereen oproept om met waarderende woorden de mannen in de kinderopvang een hart onder de riem te steken. Deze actie en alle tot nu toe ontvangen reacties zijn te bekijken op www.kinderopvangtotaal.nl/steun.