Er moet een centrale registratie komen van klachten over personeel in de kinderopvang. Daarvoor pleit de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher van Jeugd tegen RTV Noord-Holland.

Asscher reageert daarmee op de grote Amsterdamse zedenzaak, die twee weken geleden losbarstte. Hij vindt het pijnlijk dat er al eerder signalen zijn geweest dat hoofdverdachte Robert M. verkeerde bedoelingen had. Zo is M. in Duitsland veroordeeld voor het bezit en verspreiden van kinderporno. Ook is hij op verschillende kinderdagverblijven geweigerd.

Op één van die kinderdagverblijven, De Toverlantaarn in de Watergraafsmeer, zou M. tijdens zijn proeftijd een kind hebben misbruikt. Hij kreeg ontslag omdat collega's hem oncollegiaal en eigenwijs vonden.

Volgens Asscher moet het toezicht op de kinderopvangmedewerkers verbeteren: "Op z'n minst zou je willen dat als er over iemand een klacht wordt ingediend, dat dat wordt bijgehouden".Hij vindt het onacceptabel dat M. ongestoord van het ene naar het andere kinderdagverblijf kon gaan, zonder dat hij in beeld kwam bij de instanties.

Een register zou alleen in Amsterdam kunnen worden ingevoerd, maar het is vooral een landelijk vraagstuk, zegt Asscher. Op lokaal niveau moet er wat hem betreft meer gedaan worden aan het toezicht dat de GGD namens de gemeente uitvoert: "Het toezicht is nu toch erg veel papier. Is de ventilatie goed, is de hygiëne goed. Allemaal belangrijk, maar dat helpt niet voor dit soort problemen".

Asscher heeft inmiddels ook contact gehad met minister Henk Kamp, die kinderopvang in zijn portefeuille heeft. Binnen enkele maanden moet duidelijk zijn welke maatregelen er komen om de veiligheid op kinderdagverblijven te verbeteren.

Beluister hier de reportage van RTV Noord-Holland.