Normal_lezen_meisje_peuter_prentenboek

Ieder jaar op 21 maart is het Wereld Downsyndroomdag. Vandaag besteedt de wereld op een positieve aandacht aan mensen met het syndroom van Down door ze in het zonnetje te zetten. Stichting Downsyndroom vraagt iedereen die hier aandacht aan wil besteden om zijn of haar profielfoto op social media #DownSideUp te zetten, ofwel op de kop. Dit melden Stichting Downsyndroom, RIVM en NU.nl. 

Iemand met downsyndroom is daarmee geboren en heeft een verstandelijke beperking. Bij de één is het ernstiger dan bij de ander. Van tevoren is daar niets over te zeggen. Mensen met het syndroom van Down kunnen nu vaak beter aan het dagelijks leven deelnemen dan vroeger. Dat komt onder meer door speciale programma’s die hen helpen met leren. Wel hebben ze vaak hun hele leven lang begeleiding en hulp van anderen nodig.

Door kinderen al vanaf de geboorte te stimuleren, leren ze beter bewegen en met anderen om gaan. Er zijn ook speciale programma’s om kinderen met downsyndroom te helpen bij het leren. Veel mensen met downsyndroom kunnen daardoor beter deelnemen aan het dagelijks leven dan vroeger. Dit geldt vooral bij een lichte en matige verstandelijke beperking.
 

Regulier onderwijs

 
Jonge kinderen kunnen meestal naar de reguliere kinderopvang. Van de 100 kinderen met downsyndroom beginnen er ongeveer 63 op een gewone basisschool. Meestal niet gelijk op hun 4e jaar maar iets later. Ze leren lezen en schrijven. Zij hebben vrienden en gaan sporten.
 
Als ze ouder worden, stromen meer kinderen door naar het speciaal onderwijs. Op 13-jarige leeftijd zitten 76 van de 100 kinderen op het speciaal onderwijs en 17 op een reguliere school. Ongeveer 5 van de 100 kinderen gaan nooit naar school. 
 
De zorg voor kinderen met downsyndroom is de laatste jaren verder ontwikkeld. De verwachting is dat daardoor steeds meer kinderen goed onderwijs krijgen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids