In Nederland groeit circa 3 procent van alle kinderen op in een onveilige gezinssituatie. In de Week tegen Kindermishandeling, van 16 tot en met 22 november 2020, wordt extra aandacht besteed aan de aard en omvang van dit probleem. Daarnaast staat centraal wat er gedaan kan worden om de aanpak van kindermishandeling te versterken. Dit doen we door te #lerenvanelkaar. Dit meldt het Nederlands Jeugdinstituut (NJi).
NOG
We #lerenvanelkaar in de Week tegen Kindermishandeling
-Iedereen is het erover eens dat elk kind recht heeft op een veilig thuis. Er is veel aandacht voor kinderen in onveilige thuissituaties. Maar ondanks de vele campagnes, interventies, beschikbare kennis en tomeloze inzet van velen, blijft het aantal slachtoffers van kindermishandeling te hoog. Samen hebben we een verantwoordelijkheid om de veiligheid van kinderen in een onveilige situatie te vergroten.
Tijdens de Week tegen Kindermishandeling 2019 startte een traject om gedurende een jaar dertig ervaringsverhalen van professionals, ouders en kinderen te delen. Op 16 november, aan de start van de Week van dit jaar, wordt het dertigste verhaal gedeeld. De cirkel van dertig verhalen is daarmee rond en daarom is het thema nogmaals, of eigenlijk nog steeds, #lerenvanelkaar.
Behalve de geschreven verhalen worden tijdens de Week ook ervaringshoorcolleges gedeeld. Deze podcastserie gaat dieper in op enkele van de dertig gedeelde verhalen. De ervaringskennis van de verhalenvertellers komt in deze podcasts nog dichterbij, want er wordt ingezoomd op het verhaal, de werkzame elementen en de geleerde lessen.
Door het land worden elk jaar tientallen activiteiten georganiseerd tijdens de Week tegen Kindermishandeling. Veel activiteiten zijn dit jaar vanwege de coronamaatregelen online. Op de website van de Week tegen Kindermishandeling staat een overzicht van de inmiddels aangemelde activiteiten. De online activiteiten vindt u door in het linkermenu het vinkje voor 'online activiteiten' aan te zetten. Organiseert u een activiteit tijdens de Week? Meld die dan voor 13 november aan via de website.
Door: Nationale Onderwijsgids