Zomertijd is ingegaan, nacht is uurtje korter

De zomertijd is weer ingegaan. Om 02.00 uur ging de klok een uur vooruit naar 03.00 uur. Voor mensen die het verzetten van winter- naar zomertijd verwarrend vinden, het ezelsbruggetje luidt: vóórjaar - klok vóóruit. Dit meldt ANP.

De overgang van winter- naar zomertijd lijkt voor problemen te zorgen. Kinderen zijn er niet per se slaperiger door, maar ze zijn prikkelbaarder en minder geconcentreerd. Jonge kinderen en baby’s huilen meer. Kinderen hebben niet alleen op zondag last van de overgang, maar ook maandag blijft pittig. Vooral ‘s morgens zullen kinderen er last van hebben. 

Eerder was er sprake van dat er op termijn een eind zou komen aan het halfjaarlijkse verzetten van de klok. Een meerderheid van het Europees Parlement wilde er vanaf dit jaar mee stoppen. De EU-lidstaten kunnen zelf bepalen of zij daarna permanent op zomer- of wintertijd overschakelen, maar het parlement heeft een uitstelclausule aangenomen om te voorkomen dat er een wirwar aan verschillende tijden ontstaat. De lidstaten hebben er vervolgens nog geen beslissingen over genomen.

Door de zomertijd is de nacht een uurtje korter, is het 's ochtends langer donker maar in de avond langer licht. De zomertijd is ooit bedacht om mensen meer gebruik te laten maken van het beschikbare daglicht. Dat zou kunnen besparen op elektrische verlichting. Tegenstanders betwijfelen dat.

In Nederland is sinds 1916 sprake van zomertijd al werden daarna verschillende regels gehanteerd. Van 1946 tot en met 1976 was er zelfs helemaal geen zomertijd. Sinds 1996 gaat de zomertijd in het laatste weekend van maart in en gaan we in het laatste weekeinde van oktober weer terug naar de standaardtijd. De wintertijd is eigenlijk de 'normale' tijd.

Door: Nationale Onderwijsgids