Rotterdam maakt speeltuinen toegankelijk vanuit SamenSpeelAkkoord
Negen van de tien speelplekken zijn voor kinderen met een beperking niet of nauwelijks toegankelijk. Om dat te veranderen is er een landelijk initiatief, het SamenSpeelAkkoord. De gemeente Rotterdam en de Brede Raad 010 hebben dit onlangs ondertekend. Bij de aanleg van nieuwe Rotterdamse speeltuinen en bij het opknappen van oudere speeltuinen wordt nu vaker gelet op toegankelijkheid. Dit meldt de gemeente Rotterdam.

Met én zonder beperking

De speeltuin in de Jan van Tilburgstraat is op het eerste gezicht een speeltuin als vele andere. Maar deze speeltuin is er voor álle kinderen - met én zonder beperking. Deze speelplek in de wijk ’s-Gravenland is mooi en ruim, met veel leuke toestellen en heel veel zand om in te spelen. Het gegil komt van bij de waterpomp en de waterbaan van uitgeholde boomstammen. Grote en kleine kinderen spetteren elkaar nat.
 

Schuine afstapjes

Van dichtbij valt meteen de houten vlonder op die langs de hele speeltuin loopt, inclusief schuine op- en afstapjes. Handig voor ouders om op te lopen. Maar vooral handig voor de kinderen in een rolstoel. Het maakt dat zij ook van de speeltuin kunnen genieten.
 

Nestschommel

De meeste speeltoestellen zijn laag en veilig. Naast de 'gewone' schommels is er ook een zogeheten nestschommel, waar een kind met een beperking óók in kan zitten, net als in het laagdrempelige draaimolentje. In Rotterdam zijn inmiddels vijf speeltuinen toegankelijker gemaakt.
 

SamenSpeelAkkoord

Het SamenSpeelAkkoord is een landelijk initiatief van onder andere Jantje Beton.nl, minister Hugo de Jonge en voormalig minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink, om aandacht te vragen voor het feit dat samenspelen tussen kinderen met en zonder beperking nog lang niet overal vanzelfsprekend is.
 
Door: Nationale Onderwijsgids