Kinderboerderijen en speeltuinen nog niet helemaal rookvrij door coronacrisis

De voor het afgelopen jaar in het Nationaal Preventieakkoord (NPA) gestelde maatregelen om roken, overgewicht en problematisch drinken te verminderen zijn er maar voor een derde gekomen. Een deel van de deelnemers in het akkoord wijt dit aan het coronavirus, meldt het gezondheidsinstituut RIVM.

"Activiteiten konden niet doorgaan of zijn uitgesteld door bijvoorbeeld de maatregelen om contacten te beperken of doordat instanties gesloten waren. Ook hadden bijvoorbeeld de zorg, de horeca en het onderwijs vanwege corona regelmatig andere prioriteiten dan leefstijlpreventie", aldus het RIVM.

Er waren 39 doelen gesteld voor 2020. Er zijn er dertien bereikt. Hogere accijnzen op tabak bijvoorbeeld zijn er gekomen, kinderboerderijen en speeltuinen werden echter nog niet geheel rookvrij. Minder calorieën in A-merk frisdranken werden geregeld, maar minder calorieën in bepaalde andere voedingsmiddelen nog niet.

Met het Nationaal Preventieakkoord willen alle deelnemende partijen in een aantal jaren de leefstijl van Nederlanders helpen verbeteren. De Rijksoverheid sloot het af met meer dan zeventig maatschappelijke organisaties.

Door: ANP